Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wlej kawę do mąki i wymieszaj. Ten przepis jest już hitem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 29.03.2023 21:39

Wlej kawę do mąki i wymieszaj. Ten przepis jest już hitem

proste ciasto kawowe na każdą okazję
Screen z filmu pochodzi z kanału Kuchnia Asena na YouTube

Ciasto kawowe z mąki, kawy po turecku i drożdży jest świetnym pomysłem na deser dla całej rodziny. W środku każdej porcji wypieku znajduje się gęsty, kawowy budyń. Smak kawy uzupełnia zapieczona czekolada. Ciasto jest przepyszne.

Przepis na ciasto kawowe podbija Internet

Ciasto kawowe zaskoczy wszystkich. Jest puszyste, wyrośnięte, a po przekrojeniu kawałka wylewa się kawowy budyń. Wszystko dzięki odpowiedniemu przygotowaniu. Wyrośnięte ciasto drożdżowe podziel na mniejsze porcje i w każdą z nich włóż domowy, gęsty budyń.

Kawowa masa jest doskonałym uzupełnieniem ciasta drożdżowego o smaku kawy. Przed pieczeniem na całą masę poukładaj kawałki gorzkiej czekolady. Nie ma lepszego deseru. Cała blacha zniknie błyskawicznie.

Do przygotowania ciasta kawowego potrzebujesz mocnej, parzonej kawy z dużą ilością cukru, czyli kawy po turecku. Gotowe ciasto jest gratką dla każdego łasucha, jest już absolutnym hitem. Przepis i zdjęcia pochodzą z kanału Kuchnia Asena na YouTube.

Zapomnij o jarzynowej. Sałatka wiosenna jest zdrowsza i wygląda, jak marzenie

Przepis na ciasto kawowe z budyniem i czekoladą

Składniki:

  • łyżka kawy sypanej
  • 5 łyżeczek cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 g drożdży instant

Składniki na budyń:

  • szklanka mleka
  • łyżka maki ziemniaczanej
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka cukru
  • pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Dodatkowo:

  • mleko do wysmarowania ciasta przed pieczeniem
  • małe kawałki czekolady gorzkiej

 

Jak zrobić ciasto drożdżowe z kawą?

Kawę wsyp do kubka. Dodaj 3 łyżeczki cukru, wlej 200 ml wrzątku i odstaw, żeby kawa dobrze się zaparzyła. Mąkę przesiej do miski. Zrób wgłębienie i wlej ciepłą kawę bez fusów. Wsyp 2 łyżeczki cukru, drożdże i dokładnie wymieszaj łyżką.

Następnie zacznij wyrabiać ciasto ręcznie do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Z ciasta zrób kulę, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość. W tym czasie przygotuj budyń: zimne mleko przelej do rondla. 

Dodaj mąkę pszenną, ziemniaczaną i cukier. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Kawę rozpuszczalną rozpuść w 100 ml gorącej wody. Dodaj do budyniu i wymieszaj. Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski. Wyrabiaj chwilę, zrób z niego rulon i pokrój na 7-8 mniejszych porcji.

Z każdego kawałka ciasta zrób niewielki placek. W środek wlej niewielką ilość budyniu. Brzegi zlep. Tak przygotowane ciasto poukładaj w tortownicy lub formie do pieczenia babki wysmarowanej olejem.

Blachę przykryj i odstaw na 30 minut. Następnie ciasto wysmaruj delikatnie mlekiem, poukładaj kawałki czekolady i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około 25- 30 minut, smacznego.

Pomysł na równie smaczne ciasto? Rolada serowa z wiśniami według przepisu siostry Anastazji. Przygotuj także karpatkę bez pieczenia. Smakuje doskonale.

ciasto.jpg
Screen z filmu pochodzi z kanału Kuchnia Asena na YouTube