Babeczki Leśny Mech: zielony łakoć ze szpinaku
pixabay.com

Babeczki Leśny Mech: zielony łakoć ze szpinaku

Babeczki Leśny Mech są nie tylko pyszne, ale też bogate w witaminy ze względu na szpinak i owoce, stanowiące ich nieodłączny składnik. Babeczki Leśny Mech pozwolą przemycić dzieciom szpinak w formie atrakcyjnych ciastek. Poznaj prosty przepis na szpinakowe babeczki Leśny Mech!

Babeczki Leśny Mech: mus szpinakowy z kremem owocowym

Babeczki Leśny Mech to oryginalne połączenie słodkości cukru pudru i cukru waniliowego z goryczką szpinaku i świeżością leśnych jagód. Składają się z ciasta z musu szpinakowego (stąd charakterystyczny zielony kolor) oraz kremu owocowego.

Babeczki Leśny Mech nie tylko smakują doskonale, ale i wyglądają oryginalnie. Babeczki Leśny Mech nadają się na poczęstunek dla dzieci, które ucieszy ich niezwykły zielony kolor i słodki smak, i dla dorosłych, których poczucie winy za cukier złagodzi świadomość bogactwa witamin zawartych w szpinaku i owocach.

Babeczki Leśny Mech: dla kogo?

Babeczki Leśny Mech zasmakują dzieciom i dorosłym, którzy będą potrafili docenić wartość smakową i odżywczą szpinakowego musu i kremu owocowego.

Babeczki Leśny Mech: na jaką okazję?

Babeczki Leśny Mech to wyśmienity deser lub poczęstunek, nie tylko dla dzieci. Ich oryginalna kolorystyka, zwłaszcza po umiejętnym udekorowaniu owocami, cieszy oczy, a szpinak i owoce sprawiają, że przekąska jest nie tylko smaczna, ale i pożywna.

Babeczki Leśny Mech: ile kalorii?

Babeczki Leśny Mech są pyszne, a zawarty w nich szpinak i owoce to źródło cennych witamin i składników odżywczych. Są jednak również bardzo słodkie i nieco tłustawe (cukier, ser, śmietanka). Dokładna liczba kalorii zależy od rodzaju i proporcji użytych składników. Osoby dbające o linię muszą ograniczyć się do zjedzenia tylko paru babeczek Leśny Mech.

Babeczki Leśny Mech: trudność

Babeczki Leśny Mech przygotowuje się dość prosto, choć trzeba wykonać kilka kroków. Konieczna jest umiejętność obsługi blendera ręcznego, miksera i piekarnika.

Babeczki Leśny Mech: czas na przygotowanie

Babeczki Leśny Mech przygotowuje się w ok. 40 minut, z czego 25 przypada na pieczenie samych ciasteczek. Wszystko przebiega sprawniej, gdy zawczasu przygotujemy sobie potrzebne przybory, naczynia i składniki.

Trzeba pamiętać, by przed przygotowaniem babeczek Leśny Mech rozmrozić szpinak i wyciągnąć jajka z lodówki, by się trochę nagrzały.

Babeczki Leśny Mech: składniki (ok. 12 babeczek)

  • Szpinak świeży lub mrożony – ok. 400 g
  • Cukier – szklanka
  • Mąka (pszenna) – 2 szklanki
  • Olej roślinny – 2/3 szklanki
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • Jajka – 3 sztuki

Babeczki Leśny Mech: składniki do kremu owocowego

  • Serek mascarpone (zimny) – ok. 250 g
  • Śmietanka 30% (zimna) – ok. 200 ml
  • Owoce (dowolne, najlepiej jagody) – ok. 250 g
  • Cukier puder – 4 łyżki
  • Cukier waniliowy - łyżka

Babeczki Leśny Mech: potrzebne przybory

By zrobić babeczki Leśny Mech, potrzebne będą: blender ręczny, mikser, papilotki do muffinek, forma do pieczenia i piekarnik, dwie miski, trzepaczka do jajek lub widelec, nóż do siekania owoców, papierowe ręczniki do odsączania szpinaku, garnek do podgrzania świeżego szpinaku.

Babeczki Leśny Mech: przygotuj mus szpinakowy

Najważniejszą częścią babeczek Leśny Mech jest ciasto szpinakowe. Żeby je wykonać, musimy zrobić najpierw mus szpinakowy.

Jeśli mamy świeży szpinak, musimy go umyć, a potem przełożyć do garnka z odrobiną wody i podgrzewać przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając, aż listki szpinaku widocznie zwiędną. Potem przelewamy szpinak przez sitko – musimy pozbyć się nadmiaru wody, żeby mus nie był zbyt rozwodniony. Możemy też dodatkowo odsączyć szpinak, owijając listki w ręcznik kuchenny i dociskając.

Jeżeli mamy mrożony szpinak, musimy go odpowiednio wcześnie wyjąć z zamrażalnika i rozmrozić, a potem odsączyć tak samo, jak świeży szpinak – przez sitko, a potem kuchenny ręcznik.

Niezależnie od tego, czy gotujemy z użyciem świeżego czy mrożonego szpinaku, następny krok jest taki sam: szpinak musimy dokładnie zblendować. Najlepiej to zrobić blenderem ręcznym z odpowiednio wysokim i wąskim kielichem, tak by mus szpinakowy nie chlapał po kuchni. Blendujemy szpinak na papkowatą masę.

Babeczki Leśny Mech: przygotuj ciasto

Teraz pora na zrobienie ciasta, do którego dodamy mus szpinakowy.

Zaczynamy od wbicia ogrzanych jajek do miski. Dodajemy cukier i ubijamy dokładnie przez kilka minut (widelcem lub trzepaczką do jajek), aż masa zrobi się jednolita. Potem dodajemy olej, wlewając go do masy cienką stróżką i ciągle mieszając, by dobrze połączył się z jajkami i cukrem. Kiedy masa znowu stanie się jednolita, dodajemy do niej mus szpinakowy i znowu dokładnie mieszamy, ale tym razem z użyciem miksera ustawionego na niskie obroty.

W kolejnym kroku musimy do osobnej miski przesiać mąkę i dodać do niej proszek do pieczenia. Po wymieszaniu wsypujemy mąkę oraz proszek do ciasta i znowu dokładnie miksujemy na wolnych obrotach. Ciasto na nasze babeczki Leśny Mech jest już gotowe.

Babeczki Leśny Mech: pieczenie

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Przekładamy ciasto do ułożonych w formie papilotek do pieczenia muffinek (mogą być kupne lub domowej roboty), a potem pieczemy babeczki Leśny Mech przez ok. 25 minut. Jeśli używamy patyczka do sprawdzania przebiegu pieczenia, babeczki będą gotowe przy całkiem suchym patyczku. Następnie trzeba je wyjąć i ostudzić, aż wierzchy staną się twarde i chrupkie.

Babeczki Leśny Mech: przygotowanie kremu

Babeczki Leśny Mech mogą obejść się bez kremu owocowego, ale wtedy będzie to po prostu Mech, a my chcemy, żeby był Leśny. Las pełen jest jagód i nasze babeczki też powinny je zawierać. Owocowym uzupełnieniem babeczek Leśny Mech jest więc krem owocowy.

Krem do babeczek Leśny Mech przygotowuje się często z użyciem schłodzonego serka mascarpone, który świetnie komponuje się ze szpinakiem. Serek należy umieścić w kielichu blendera ręcznego, potem dolać śmietankę, cukier waniliowy i cukier puder. Wszystko dokładnie blendujemy. Gdy składniki dobrze się połączą, dodajemy owoce wedle uznania, np. truskawki i borówki. Jeśli kielich blendera jest nieduży albo moc urządzenia niewielka, owoce należy pokroić, by ułatwić ostrzom zadanie. Następnie znowu blendujemy krem z owocami.

Babeczki Leśny Mech: urozmaicenia

Możemy przygotować różne warianty kremu, o różnych smakach, które także dobrze komponują się ze szpinakowym ciastem babeczek Leśny Mech. Jeśli zamiast owoców dodamy esencję cytrynową, otrzymamy krem cytrynowy. Jeśli zamiast jagód i truskawek dodamy do kremu czekoladę (rozpuszczoną lub w wiórkach), otrzymamy krem śmietankowo-czekoladowy.

Babeczki Leśny Mech: podanie

Babeczki leśny Mech są już prawie gotowe – mamy szpinakowe muffinki i krem owocowy. Teraz trzeba wszystko połączyć. Odcinamy górną część każdej babeczki i kruszymy do osobnego naczynka – to będzie nasza posypka. Następnie na babeczkach Leśny Mech układamy krem owocowy. Wierzch dokładnie pokrywamy posypką. Babeczki Leśny Mech są już gotowe!

Dekorowanie babeczek Leśny Mech nie jest ograniczone żadnymi regułami – możemy popuścić wodze fantazji. Oryginalny zielony kolor babeczek sprawia, że świetnie komponują się wizualnie z owocami o wyraźnych, jasnych kolorach, np. posiekanymi truskawkami, które zostały nam po przygotowaniu kremu owocowego, borówkami, malinami. Niektórzy zdobią babeczki Leśny Mech liśćmi mięty, a nawet drobnymi kwiatkami.

Babeczki Leśny Mech: porady i wskazówki

Jajka lepiej się ubijają (i smażą), gdy są nagrzane do temperatury pokojowej, a nie zimne, jak wtedy, gdy używamy ich od razu po wyjęciu z lodówki. Dlatego jajka warto zawczasu przełożyć z lodówki do miski na kuchennym stole, by się rozgrzały. Jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej, możemy ogrzać jajka, wkładając je na kilkanaście minut do ciepłej wody (wodę trzeba po paru minutach wymienić, by nie ostygła. Wystarczy zalać jajka gorącą wodą z kranu).

Następny artykuł