Smakosze.pl
Babka marmurkowa z wiśniami i kruszonką

pixabay.com

Babka marmurkowa z wiśniami i kruszonką

5 Maja 2021

Autor tekstu:

Kopeć Dorota

Udostępnij:

Babka marmurkowa z wiśniami i kruszonką stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnej baby drożdżowej lub dla babki piaskowej, którą zazwyczaj pieczemy przy okazji świąt Wielkanocnych. Babka z wiśniami to świeża i pyszna propozycja dla tych, którzy uwielbiają wypieki ze świeżymi owocami. Dzięki temu, że do babki dodajemy wiśnie, jej smak jest zupełnie inny – jednocześnie słodki i delikatnie kwaskowaty. Dodatek kruszonki to również ciekawy zabieg – z pewnością każdy zażyczy sobie taki kawałek wypieku, na którym znajdzie się dodatek w postaci słodkiej, chrupiącej, lekko maślanej skórki.

Babka marmurkowa z wiśniami i kruszonką

Realizując przepis na babkę marmurkową z wiśniami i kruszonką, najlepiej jest użyć świeżych wiśni. Pamiętajmy, aby owoce dokładnie umyć i wydrylować. Jednak możliwie jest również zastosowanie wiśni mrożonych. Należy je jednak odpowiednio wcześniej rozmrozić. Jeśli natomiast nie jesteśmy zwolennikami smaku wiśniowego, możemy te owoce zastąpić np. malinami czy jagodami.

undefined

Składniki na ciasto:

·         1½ szklanki wiśni świeżych

·         1 szklanka cukru pudru

·         1 opakowanie cukru wanilinowego

·         ½ szklanki mąki ziemniaczanej

·         2 łyżki stołowe kakao

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         4 jajka

·         1 szklanka oleju roślinnego

Składniki na kruszonkę:

·         1 łyżka stołowa cukru pudru

·         4 łyżki stołowe mąki pszennej

·         2½ łyżki stołowej masła

Przygotowanie:

Jajka wyjmujemy z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W tym samym momencie przygotowujemy również formę do pieczenia. Smarujemy ją cienką warstwą masła, po czym wykładamy formą do pieczenia.

Pierwszym krokiem jest przygotowanie kruszonki. W tym celu roztapiamy w rondelku masło. Gdy tylko tłuszcz się stopi, odstawiamy go z ognia, aby nie zaczął wrzeć. Do ciepłego masła dodajemy cukier puder oraz mąkę. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy, po czym umieszczamy w lodówce.

Kiedy kruszonka będzie się chłodzić w lodówce, do dużej miski wbijamy jajka. Posypujemy je cukrem wanilinowym oraz cukrem pudrem. Jajka ubijamy na gładką masę. Ubijanie powinno nam zająć około 10-12 minut. Masa powinna być puszysta i dość gęsta.

Przygotowujemy drugą miskę. Przesiewamy do niej mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Dodajemy też proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dobrze mieszamy. Rozdzielamy je następnie do dwóch misek. Do jeden z nich wsypujemy kakao. Mieszamy.

Masę jajeczną również dzielimy na pół i rozdzielamy do obu misek, w których są suche składniki.

Miksujemy dokładnie składniki w obu miskach.

Olej także rozdzielamy na obie miski. Wlewamy po połowie tłuszczu do każdej z nich. Miksujemy oba ciasta na gładkie masy.

Następnie gotowe masy wylewamy na zmianę do formy do pieczenia. W ciasto wciskamy wiśnie.

Ciasto w formie posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką.

Babkę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy babkę przez 45 minut.

Podajemy na zimno.

undefined

Smacznego!

undefined

Bibliografia:

1.      https://www.kwestiasmaku.com/przepis/babka-marmurkowa-z-wisniami

2.      https://ilovebake.pl/przepis/babka-marmurkowa-z-wisniami

Podobne artykuły

Kapusta z głąbem

Przepisy

Genialny sposób na wykorzystanie głąbu kapusty

Czytaj więcej >
Rosół w bezmięsnej odsłonie

Przepisy

Zdrowy rosół w bezmięsnej odsłonie

Czytaj więcej >
Pierogi z truskawkami

Przepisy

Cudowny przepis na przepyszne pierogi z truskawkami

Czytaj więcej >
Zasmażana kapusta

Przepisy

Aromatyczna młoda kapustka z wędzonym posmakiem

Czytaj więcej >
Placki z cukinii i botwinki

Przepisy

Smakowite, lekkie i zdrowe placki z botwiny i cukinii

Czytaj więcej >

Przepisy

Niedroga i prosta w przygotowaniu odsłona leczo

Czytaj więcej >