Babka ziemniaczana Karola Okrasy. Idealna na wielkanocny tani obiad
Babka ziemniaczana jest niezwykle prostym i sycącym daniem, które idealnie sprawdzi się jako wielkanocny obiad dla całej rodziny. Karol Okrasa w swoim przepisie pod koniec pieczenia przykrywa naczynie z daniem folią aluminiową. Dzięki temu babka wychodzi wilgotna i niezwykle delikatna. Koniecznie sprawdźcie ten patent.
Babkę ziemniaczaną, podobnie jak lubiane przez wielu smakoszy placki , przyrządza się z tartych ziemniaków o dużej zawartości skrobi. Receptura Karola okrasy uwzględnia jeszcze dodatek ugotowanej kaszy gryczanej i boczku. Danie jest więc niezwykle sycące i aromatyczne. Podajcie je rodzinie na obiad, a zachwytom nie będzie końca.
Przepis na doskonałą babkę ziemniaczaną Karola Okrasy
Składniki:
-
1 kg mączystych ziemniaków
-
100 ml mleka
-
1 łyżka mąki pszennej
-
100 g ugotowanej kasza gryczanej
-
2 nieduże cebule
-
250 g surowego boczku wędzonego
-
1 łyżka suszonego majeranku
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o niewielkich oczkach. Mleko podgrzewamy w garnku, a następnie stopniowo dodajemy je do masy ziemniaczanej. Wsypujemy mąkę oraz pieprz i sól. Dokładnie mieszamy.
Dodajemy kaszę gryczaną i łączymy składniki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Cebule obieramy i siekamy. Boczek kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy go na rozgrzanej patelni. Dodajemy odrobinę oleju i wrzucamy cebulę.
Doprawiamy majerankiem i smażymy na niewielkim ogniu przez 3-4 minuty. Gdy cebula się zeszkli, zawartość patelni studzimy i łączymy ją z masą ziemniaczaną. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Umieszczamy w nim przygotowaną masę i wyrównujemy jej wierzch.
Babkę pieczemy przez 45-60 minut. Na 20 minut przed końcem, zmniejszamy nastawę piekarnika na 150 stopni Celsjusza, a naczynie przykrywamy folią aluminiową. Podajemy z gęstą śmietaną, posypane posiekanym szczypiorkiem.
Źródło zdjęcia: canva/ola_p
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak poradzić sobie ze zbrylonym cukrem? Koniec uporczywego problemu
-
Domowy chleb do wielkanocnego żurku. Prosty i błyskawiczny przepis
Źródło: kuchnialidla