Smakowity befsztyk wołowy serwowany z jajkiem
Befsztyk wołowy serwowany z jajkiem to pomysł na szybki, wykwintny i bardzo pożywny obiad. Grillowana polędwica wołowa podana z jajkiem sadzonym i szczypiorkiem, to wyśmienite połączenie, którego musisz spróbować. Poznaj przepis na befsztyk wołowy serwowany z jajkiem.
Befsztyk grillowany wyłącznie na maśle ma fenomenalny smak, jest bardzo soczysty i delikatny. Jajko sadzone z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem świetnie łączy się z aromatyczną wołowiną- to prawdziwa rozkosz dla podniebienia każdego miłośnika mięsa.
Jak długo smażyć befsztyk? Wszystko zależy od tego, jaki stopień wysmażenia preferujesz. Befsztyk krwisty będzie gotowy po 1-2 smażenia na każdą stronę, średnio krwisty- 2-3 minuty z każdej strony, średnio wysmażony- 3-5 minut, dobrze wysmażony natomiast 6-8 minut na stronę.
Befsztyk serwowany z jajkiem sadzonym świetnie pasuje podany z grillowanymi warzywami, np. cukinią, papryką, cebulką, czy pomidorem. Danie możesz wzbogacić również o frytki z batatów lub ziemniaki pieczone w mundurkach .
Jeśli szukasz pomysłu na niebanalny obiad z wołowiną- tu poznasz przepis na udziec wołowy z pieczarkami i żurawiną, będziesz zachwycony smakiem potrawy.
Przepis na befsztyk wołowy serwowany z jajkiem
Składniki na 2 porcje:
-
300 g polędwicy wołowej
-
2 łyżki masła
-
sól, pieprz
-
2 jajka
-
posiekany szczypiorek
Jak zrobić befsztyk wołowy serwowany z jajkiem?
Wołowinę wyjmij z lodówki 30-40 minut przed smażeniem, żeby mięso zagrzało się w temperaturze pokojowej. Polędwicę przekrój na dwa plastry, na patelni grillowej rozpuść łyżkę masła i smaż mięso przez 3-8 minut z każdej strony, w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia.
Źródło zdjęcia: canva/ Tookapic Wołowinę po usmażeniu przełóż na talerz, oprósz solą, pieprzem i odstaw, żeby odpoczęła. W tym czasie na maśle usadź jajka na twardo, oprósz solą, pieprzem, posiekanym szczypiorkiem i smaż 3-4 minuty, żeby białko było mocno ścięte, a żółtko płynne. Mięso podaj z jajkiem i ulubionymi dodatkami, smacznego.