Smakosze.pl Przepisy Smakowity befsztyk wołowy serwowany z jajkiem
canva/Максим Крысанов

Smakowity befsztyk wołowy serwowany z jajkiem

24 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Befsztyk wołowy serwowany z jajkiem to pomysł na szybki, wykwintny i bardzo pożywny obiad. Grillowana polędwica wołowa podana z jajkiem sadzonym i szczypiorkiem, to wyśmienite połączenie, którego musisz spróbować. Poznaj przepis na befsztyk wołowy serwowany z jajkiem.

Befsztyk grillowany wyłącznie na maśle ma fenomenalny smak, jest bardzo soczysty i delikatny. Jajko sadzone z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem świetnie łączy się z aromatyczną wołowiną- to prawdziwa rozkosz dla podniebienia każdego miłośnika mięsa.

Jak długo smażyć befsztyk? Wszystko zależy od tego, jaki stopień wysmażenia preferujesz. Befsztyk krwisty będzie gotowy po 1-2 smażenia na każdą stronę, średnio krwisty- 2-3 minuty z każdej strony, średnio wysmażony- 3-5 minut, dobrze wysmażony natomiast 6-8 minut na stronę.

Befsztyk serwowany z jajkiem sadzonym świetnie pasuje podany z grillowanymi warzywami, np. cukinią, papryką, cebulką, czy pomidorem. Danie możesz wzbogacić również o frytki z batatów lub ziemniaki pieczone w mundurkach .

Jeśli szukasz pomysłu na niebanalny obiad z wołowiną- tu poznasz przepis na udziec wołowy z pieczarkami i żurawiną, będziesz zachwycony smakiem potrawy.

Przepis na befsztyk wołowy serwowany z jajkiem

Składniki na 2 porcje:

  • 300 g polędwicy wołowej

  • 2 łyżki masła

  • sól, pieprz

  • 2 jajka

  • posiekany szczypiorek

Jak zrobić befsztyk wołowy serwowany z jajkiem?

Wołowinę wyjmij z lodówki 30-40 minut przed smażeniem, żeby mięso zagrzało się w temperaturze pokojowej. Polędwicę przekrój na dwa plastry, na patelni grillowej rozpuść łyżkę masła i smaż mięso przez 3-8 minut z każdej strony, w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia.

Jajko sadzone na patelni

Źródło zdjęcia: canva/ Tookapic Wołowinę po usmażeniu przełóż na talerz, oprósz solą, pieprzem i odstaw, żeby odpoczęła. W tym czasie na maśle usadź jajka na twardo, oprósz solą, pieprzem, posiekanym szczypiorkiem i smaż 3-4 minuty, żeby białko było mocno ścięte, a żółtko płynne. Mięso podaj z jajkiem i ulubionymi dodatkami, smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy