Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepszy przepis na udziec wołowy
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 15.02.2022 01:00

Najlepszy przepis na udziec wołowy

Udziec wołowy przepis
canva/Tatiana Volgutova

Udziec wołowy to pomysł na długo pieczoną wołowinę w marynacie, jasnym piwie i miodzie. Mięso jest niezwykle aromatyczne, delikatne i soczyste, a podane z pieczarkami podsmażonymi na maśle, świeżą pietruszką i żurawiną smakuje wyśmienicie. Poznaj przepis na niezwykły przepis na udziec wołowy.

Jeśli masz ochotę na wyjątkowo smaczną i soczystą wołowinę, koniecznie przygotuj ją według poniższego przepisu. Pieczony przez 4 godziny niskiej temperaturze udziec ma doskonały smak i jest bardzo aromatyczny. Bardzo ważnym elementem pieczenia jest systematyczne obracanie mięsa, żeby równomiernie się upiekło.

Udziec zamarynuj dobę przed pieczeniem, dzięki czemu najdzie przyprawami i będzie pięknie pachnieć. Wołowinę podaję z grzybkami podsmażonymi na maśle i konfiturą żurawinową, która świetnie podkreśla smak całego dania. Do wołowiny piekę również ziemniaki pieczone w mundurkach.

Jeśli masz ochotę na wołowinę w niecodziennym wydaniu- tu poznasz przepis na wołowinę wellington, czyli tradycyjne, brytyjskie danie świąteczne.

Przepis na udziec wołowy

Składniki:

  • 1 kg udźca wołowego

  • 500 g pieczarek

  • natka pietruszki

  • 400 ml piwa jasnego

  • 2 łyżki miodu płynnego

  • łyżka masła

  • konfitura żurawinowa (opcjonalnie)

  • łyżka oliwy do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Składniki na marynatę:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek

  • łyżka soku z cytryny

  • pół łyżeczki soli

  • łyżeczka czosnku granulowanego

  • łyżeczka majeranku suszonego

  • łyżeczka suszonego tymianku

  • pieprz

Jak zrobić udziec wołowy?

Wymieszaj wszystkie składniki marynaty, udziec umyj, osusz, następnie obtocz dokładnie w przyprawach, przełóż do pojemnika, przykryj i wstaw do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia wyjmij mięso z lodówki i odstaw na pół godziny, żeby się zagrzało.

Naczynie żaroodporne wysmarkuj oliwą, przełóż udziec, piwo wymieszaj z miodem i wlej do naczynia z mięsem. Całość wstaw do nagrzanego do 130 stopni C piekarnika, piecz 4 godziny. Co godzinę przewracaj mięso, aby równomiernie się upiekło.

Suszone zioła do marynaty

Źródło zdjęcia: canva/Mykola Lunov Pod koniec pieczenia obierz i pokrój pieczarki, następnie zeszklij je na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i natki pietruszki. Udziec pokrój w plastry, podaj z potrawką z grzybów i konfiturą. Smacznego.