Smakosze.pl Przepisy Bez garnka i wody. Ten sposób parzenia kapusty na gołąbki jest już hitem. Musisz go znać
YouTube/@cookrate.Polska

Bez garnka i wody. Ten sposób parzenia kapusty na gołąbki jest już hitem. Musisz go znać

2 lipca 2023

Sparzenie kapusty powoduje, że z jej liści można formować gołąbki. Dzięki temu zabiegowi liście stają się bowiem miękkie i elastyczne. Tradycyjne sparzanie kapusty w wodzie z gorącą wodą nie jest zbyt proste i łatwo o oparzenie. Czy można więc w inny sposób sparzyć kapustę na gołąbki? Tak i właśnie dziś poznacie tę doskonałą metodę.

Kapusta na gołąbki - przygotuj ją inaczej niż zwykle

Gołąbki są lubianym przez Polaków daniem obiadowym. Sycą, są smaczne i pożywne. Można podawać je na różne sposoby- gotować lub serwować wprost z piekarnika . Dobór sosów też bywa rozmaity. Niektórzy preferują sos pomidorowy, inni wolą np. grzybowy.

Jednak przygotowanie kapusty na gołąbki bywa czasem wyzwaniem. Zwykle używany do tego garnka z wodą. Musimy sparzyć liście kapusty, by były miękkie i żeby łatwo owinąć w nie mięsa. Jednak, zamiast garnka z wodą można użyć zupełnie innego sposobu. Ułatwia on życie w kuchni.

Wrzuć liść laurowy do gotującego się bobu. Tym razem unikniesz uciążliwego dyskomfortu

Kapustę na gołąbki przygotujesz w kuchence mikrofalowej

Radzimy, by kapustę włożyć do mikrofalówki. Jednak zanim to zrobimy, trzeba wyciąć niej głąb. Potem owijamy kapustę na gołąbki w folię spożywczą . Powinna ona szczelnie otulać warzywo.

Tak przygotowaną kapustę na gołąbki wkładamy do mikrofalówki. Ustawiamy czas na ok. 10 minut na maksymalnej mocy. Czas ten można wydłużyć nawet do 20 minut w przypadku kapusty jesiennej. Po tym czasie kapustę wyjmujemy z mikrofalówki i zdejmujemy z niej folię.

Ten sposób powoduje, że z kapusty bardzo łatwo odchodzą liście. Są one miękkie i sprężyste. Tak przygotowane liście kapusty zachowują więcej substancji odżywczych, niż gdyby były one przygotowane w wodzie.

Jak przygotować gołąbki?

Składniki:

  • kapusta
  • cebula
  • olej
  • pasta pomidorowa
  • sól
  • pieprz czarny
  • zioła prowansalskie
  • ugotowany ryż
  • pietruszka

Cebulę kroimy i podsmażamy, dodajemy pastę pomidorową i mieszamy. Dodajemy przyprawy i dokładamy ryż . Tak przygotowany farsz mieszamy i nakładamy na liście kapusty.

Zawijamy gołąbki, układamy w wyłożonej cebulą brytfance. Gołąbki zalewamy sosem pomidorowym. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Gołąbki wkładamy na 20 minut. Możemy je podawać z odrobiną śmietany. Pisaliśmy o gołąbkach babci Romy. Radziliśmy, jak zrobić podkarpackie gołąbki.

gołąbki
YouTube/@cookrate.Polska

Źródło: @cookrate.polska, kobieta.wp.pl

Kupiła jagodziankę w cukierni Gessler. Zapłaciła tyle, co za składniki na 40 bułek
Wsyp 2 łyżki do ciasta na kopytka. Wyjdą mięciutkie i pyszne, jak nigdy
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy