Smakosze.pl Przepisy Bez mleka, bez wody. Makłowicz do naleśników wlewa coś nietypowego
Fot. YouTube/Robert Makłowicz; Fot. Shutterstock/Artem Oleshko

Bez mleka, bez wody. Makłowicz do naleśników wlewa coś nietypowego

10 września 2024

Naleśniki na mleku to najbardziej tradycyjny przepis w wielu domach. Żeby jednak wyszły prawdziwie puszyste, płyn ten nie wystarczy. Nie trzeba dodawać, że nie zastąpi go również woda.

Naleśniki na mleku

Mleko jest w wielu domach niezastąpioną bazą do naleśników. Mamy je przeważnie pod ręką, a przygotowane z jego użyciem placki mają smaczny, śmietankowy posmak . Jeśli nawet ten składnik wyczerpie się w naszej lodówce, zastępujemy go wodą. Otrzymujemy wtedy przaśne placki o nie narzucającym się smaku, które mogą być bazą większych posiłków.

Jednak mięsiste placki wymagają czegoś więcej. Jest wiele sposobów, by zmusić ciasto do choćby lepszego podrośnięcia . Proszek do pieczenia oczywiście całkowicie zmieni oblicze przyprawy. Warto jednak sięgnąć po najprostszy składnik powodujący napowietrzenie ciasta: maślankę. Robert Makłowicz korzysta z niej regularnie, a jego naleśniki nie mają sobie równych.

zwinięte naleśniki

Ta ekspresowa sałatka to u mnie w domu hit. Gyros i jarzynowa mogą się przy niej schować

Naleśniki z maślanką

Kwaśne mleko zawiera dwutlenek węgla , który naturalnie napowietrza ciasto. Z różnych rodzajów mlecznych przetworów na maślankę wskazuje Robert Makłowicz, który podzielił się swoim przepisem. Jego naleśniki wychodzą miękkie, ale sprężyste.

Składniki

  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 30 ml oleju
  • Sól, masło klarowane do smażenia

Naleśniki Roberta Makłowicza

Maślankę mieszamy z mąką i jajkami. Ubijamy na gładką masę trzepaczką . Dodajemy olej i solimy do smaku. Ubijamy, aż ciasto będzie gładkie i bez grudek.

Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię do naleśników. Smarujemy ją cieniutką warstwą masła klarowanego . Wylewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron do zrumienienia, przez ok. minutę. Podajemy z ulubionym farszem.

Wypróbuj też przepisy na kotlety mielone z nietypowym dodatkiem i dżem wieloowocowy siostry Anastazji .

naleśniki z syropem

Jest szkodliwa dla zdrowia, a Polacy wciąż ją piją. Herbatę zakazaną w wielu krajach, u nas kupisz na każdym kroku
Nie wyrzucaj, wsyp do doniczki. Kuchenny odpad sprawia, że skrzydłokwiat kwitnie przez cały rok
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy