Smakosze.pl Przepisy Biorę szynkę i ser i zawijam w ciasto francuskie. Taka kolacja jest hitem w moim domu
Fot. YouTube/appetizing.baking

Biorę szynkę i ser i zawijam w ciasto francuskie. Taka kolacja jest hitem w moim domu

6 października 2024

Ciasto francuskie sprawdzi się nie tylko na słodko. Jest też znakomitą propozycją na kolację. Z dodatkiem sera i szynki będzie smakować całej rodzinie.

Ciasto francuskie poleca się na kolację

Co podać na kolację ? Przyda się smaczne ciepłe danie. Robię je z ciasta francuskiego. Zawijam w ciasto ser i szynkę. Smak podkręca warstwa musztardy . Taka kolacja trafia do piekarnika, a potem od razu na stół. Danie podaję z sosem serowo- śmietanowym.

Pyszna rolada z ciasta francuskiego pełna sera i szynki stała się hitem w moim domu. Robię ją szybko na kolacje i równie szybko znika z talerzy . Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Appetizing.tv- Baking Recipes. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

kolacja
Fot. YouTube/appetizing.baking
Gessler dodaje do rosołu nietypowy składnik. Rozgrzewa i dodaje aromatu

Jak zrobić roladę z ciasta francuskiego z serem i szynką?

Składniki:

  • 500 g ciasta francuskiego
  • 200 g szynki
  • 200 g sera żółtego
  • 1 jajko
  • 50 g musztardy
  • mąka

Przygotowanie kolacji zacznij od rozwinięcia arkusza ciasta francuskiego i oprószenia mąką. Delikatnie rozwałkuj i przytnij krawędzie. Rozprowadź na cieście musztardę, połóż na niej szynkę, a na niej ser żółty.

Teraz ciasno zwiń rulon i pokrój go na 3-centymetrowe kawałki. Posmaruj rozmąconym jajkiem. Porcje ciasta ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

Kolacja z ciasta francuskiego, że palce lizać

Po upływie tego czasu kolacja jest gotowa do podania. Ciasto jest delikatne, kruche, a z serem i szynką smakuje doskonale . Taka kolacja stała się już hitem w moim domu. Porcje rolady z ciasta francuskiego szybko znikają ze stołu.

Będą też smakować z sosem śmietanowym lub ulubioną surówką. Oprócz tego danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam ten przepis każdemu. Ta kolacja podbije Wasze podniebienia . Pisaliśmy o przyprawie do rosołu, która szkodzi naszemu zdrowiu. Informowaliśmy też o spodziewanych cenach karpia.

kolacja
Fot. YouTube/appetizing.baking
USA wycofało, Polacy wciąż jedzą. Ta przyprawa budzi ogrom emocji
Wlewam do ciasta na pierogi zamiast wody. Rozpływa się w ustach, nigdy nie jadłem delikatniejszych
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy