Biorę młode buraki, twaróg i lepię wiosenne pierogi. Żałuję, że wcześniej ich nie znałem
Botwinka to jedna z pierwszych nowalijek, a jej sezon właśnie się zaczyna. Młode buraki to niezwykły delikates, na który często mamy zbyt mało pomysłów. Pierogi z botwinkowym farszem pomogą to zmienić.
Niedoceniana botwinka
Zanim buraki ćwikłowe dojrzeją i pozwolą nam na przygotowanie potrawy, której zawdzięczają nazwę, występują w co najmniej równie atrakcyjnej postaci. Młoda bulwa, delikatne łodygi i listki to nic innego jak botwina – równie buraczkowa w kolorze, ale delikatniejsza i bardziej finezyjna w smaku. Sezon na nią zaczyna się w okolicach Wielkanocy – jeśli ta wypada późno lub jeśli wiosna jest ciepła – a świeżą botwinką możemy rozkoszować się jeszcze w maju, a nawet w czerwcu .
Doskonale wiadomo, że burak to niezwykle zdrowe warzywo, dostarczające nam masę mikroelementów i przeciwutleniaczy . Botwinkę, jako produkt sezonowy, jemy więc chętnie, ale zazwyczaj dość monotonnie. Jej nazwa jest jednocześnie nazwą pysznej zupy, którą z niej przygotowujemy. Możemy czasem pokusić się o użycie młodych listków do sałatki , a drobno posiekanych łodyżek – do sosów czy twarożku . A gdyby tak ugotować pierogi z botwinkowym nadzieniem?
Pierogi z botwinką
Aby zmienić botwinkę w pierogowy farsz, potrzebujemy twarogu , który odda jej swój delikatny smak jako tło dla aromatu młodych buraczków. Farszu takiego nie trzeba nadmiernie przyprawiać – to w końcu delikatne, wiosenne danie. Pierogi podajemy z jogurtem greckim i od kwietnia do czerwca zajadamy ze smakiem.
Składniki
- Pęczek botwinki
- ½ kg półtłustego twarogu
- 2-3 ząbki czosnku
- ½ kg mąki
- 50 ml oleju
- 100 ml mleka
- 1 małe jajko
- Sól, pieprz, masło do smażenia
Gotujemy pierogi z botwinką
Ciasto na pierogi przygotowujemy według sprawdzonego, ulubionego przepisu . W naszej wersji do ½ kg mąki zmieszanej z solą na stolnicy dodajemy 50 ml oleju, 100 ml mleka i 100 ml ciepłej wody. Część wody można zastąpić sokiem z buraków, by zarazić ciasto buraczkowym kolorem. Zagniatamy ciasto i dajemy mu odpocząć chwilę owiniętemu w folię spożywczą.
Botwinkę drobno kroimy – osobno siekamy liście, osobno łodygi i bulwy, które wrzucamy w pierwszej kolejności na rozgrzane na patelni masło . Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy, aż buraczki i łodyżki będą robić się miękkie. Pod koniec smażenia dodajemy jeszcze listki, a po chwili całość przekładamy na talerz do ostudzenia.
W misce rozgniatamy twaróg widelcem, dodajemy podsmażoną botwinkę, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Z takiego farszu przygotowujemy pierogi i gotujemy ok. 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z gęstym jogurtem naturalnym lub skyrem.
Wypróbuj też przepisy na lekką sałatkę z pomarańczy i fety oraz udomowiony schab na dziko .