Rozbij tłuczkiem plastry schabu i zanurz w tej marynacie. To danie w wielu domach jest już kultowe
![rozbijanie schabu](https://images.iberion.media/images/1920/schab1_ef9d2be878.jpeg)
Ten niezwykły przepis dodaje mnóstwo smaku do kotletów schabowych. Marynata z prostych składników zmienia je w niezwykłą potrawę, która uzależnia smakiem.
Schab na dziko
Kiedy myślimy „schabowe”, przychodzi nam do głowy cienko rozbity kotlet w chrupiącej, złocistej panierce. Ale kotletów takich jest przecież bogactwo – można przyrządzać je smażone, pieczone i duszone z różnymi dodatkami.
Schab jest chudym mięsem o dość delikatnym smaku, które dodatkowo łatwo ścina się w twardy kotlet. Rozwiązaniem jest stosowanie marynat, które pozwalają je zmiękczyć, a dodatkowo nadają mu niepowtarzalnego smaku.
![schab w glazurze](https://images.iberion.media/images/origin/schab3_6b4f795ea5.jpg)
Marynowanie schabu
To zestawienie smaków znane jest jako schab na dziko. Cały przepis składa się z prostej, ale ciekawej w smaku marynaty, która rzeczywiście smakiem przywodzi na myśl gotowanie bliskie natury.
Składniki
- 6 kotletów schabowych
- 5 łyżek oleju rzepakowego wysokiej jakości lub oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka sosu barbecue
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- Sól, pieprz, olej do smażenia
Marynata do schabu
Schab rozbijamy dość cienko, oprószamy solą i pieprzem. Można też namoczyć go na godzinę-dwie w mleku.
W miseczce łączymy składniki marynaty i dokładnie rozprowadzamy rózgą na jednolitą masę. Sprawdzamy na smak, oceniając jego balans. Marynata powinna być dymna i słodkawa. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Schab mieszamy z marynatą. Dobrym pomysłem na marynowanie mięsa jest umieszczenie go w foliowej torebce, zamiast w misce. Dzięki temu składniki będą miały ze sobą większy kontakt. Mięso w marynacie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Po zdjęciu z patelni schab można smażyć na patelni – w takim wypadku warto obetrzeć go z nadmiaru marynaty. Można też schab upiec, a wtedy mieszanka powinna ładnie pokryć mięso.
Wypróbuj też przepisy na schab świąteczny według Tomasza Strzelczyka i zapiekankę z puree ziemniaczanym.
![smażenie schabu](https://images.iberion.media/images/origin/schab2_a7f465771a.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![schabowy](https://images.iberion.media/images/origin/smazony_kotlet_d98c71b468.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![biała kiełbasa](https://images.iberion.media/images/origin/biala_kielbasa_84c8443aae.jpg)
![sałatka z kurczakiem](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_b212f2cb0c.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![chłodnik ze śledzi](https://images.iberion.media/images/origin/chlodnik1_3676fa18d1.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T153807_038_c2cb5f3b91.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Otwarcie igrzysk olimpijskich w Paryżu](https://images.iberion.media/images/origin/Otwarcie_igrzysk_olimpijskich_w_Paryzu_eb417a5fb4.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Lady Gaga, Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Lady_Gaga_Celine_Dion_0b56d87e6e.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Ewa Minge](https://images.iberion.media/images/origin/Ewa_Minge_fot_KA_Pi_F_e324d034e7.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)