Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rozbij tłuczkiem plastry schabu i zanurz w tej marynacie. To danie w wielu domach jest już kultowe
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 31.03.2024 20:14

Rozbij tłuczkiem plastry schabu i zanurz w tej marynacie. To danie w wielu domach jest już kultowe

rozbijanie schabu
fot. Shutterstock/agnes kantaruck

Ten niezwykły przepis dodaje mnóstwo smaku do kotletów schabowych. Marynata z prostych składników zmienia je w niezwykłą potrawę, która uzależnia smakiem.

Schab na dziko

Kiedy myślimy „schabowe”, przychodzi nam do głowy cienko rozbity kotlet w chrupiącej, złocistej panierce. Ale kotletów takich jest przecież bogactwo – można przyrządzać je smażone, pieczone i duszone z różnymi dodatkami.

Schab jest chudym mięsem o dość delikatnym smaku, które dodatkowo łatwo ścina się w twardy kotlet. Rozwiązaniem jest stosowanie marynat, które pozwalają je zmiękczyć, a dodatkowo nadają mu niepowtarzalnego smaku.

schab w glazurze
fot. Canva
Moja mama zachwyciła się zupą z przepisu znanego kucharza. Jest prosta i smaczna

Marynowanie schabu

To zestawienie smaków znane jest jako schab na dziko. Cały przepis składa się z prostej, ale ciekawej w smaku marynaty, która rzeczywiście smakiem przywodzi na myśl gotowanie bliskie natury.

Składniki

  • 6 kotletów schabowych
  • 5 łyżek oleju rzepakowego wysokiej jakości lub oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka sosu barbecue
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sól, pieprz, olej do smażenia

Marynata do schabu

Schab rozbijamy dość cienko, oprószamy solą i pieprzem. Można też namoczyć go na godzinę-dwie w mleku.

W miseczce łączymy składniki marynaty i dokładnie rozprowadzamy rózgą na jednolitą masę. Sprawdzamy na smak, oceniając jego balans. Marynata powinna być dymna i słodkawa. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Schab mieszamy z marynatą. Dobrym pomysłem na marynowanie mięsa jest umieszczenie go w foliowej torebce, zamiast w misce. Dzięki temu składniki będą miały ze sobą większy kontakt. Mięso w marynacie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

Po zdjęciu z patelni schab można smażyć na patelni – w takim wypadku warto obetrzeć go z nadmiaru marynaty. Można też schab upiec, a wtedy mieszanka powinna ładnie pokryć mięso.

Wypróbuj też przepisy na schab świąteczny według Tomasza Strzelczyka i zapiekankę z puree ziemniaczanym.

smażenie schabu
fot. Canva