Rozbij tłuczkiem plastry schabu i zanurz w tej marynacie. To danie w wielu domach jest już kultowe
Ten niezwykły przepis dodaje mnóstwo smaku do kotletów schabowych. Marynata z prostych składników zmienia je w niezwykłą potrawę, która uzależnia smakiem.
Schab na dziko
Kiedy myślimy „schabowe”, przychodzi nam do głowy cienko rozbity kotlet w chrupiącej, złocistej panierce. Ale kotletów takich jest przecież bogactwo – można przyrządzać je smażone, pieczone i duszone z różnymi dodatkami.
Schab jest chudym mięsem o dość delikatnym smaku, które dodatkowo łatwo ścina się w twardy kotlet. Rozwiązaniem jest stosowanie marynat, które pozwalają je zmiękczyć, a dodatkowo nadają mu niepowtarzalnego smaku.
Moja mama zachwyciła się zupą z przepisu znanego kucharza. Jest prosta i smacznaMarynowanie schabu
To zestawienie smaków znane jest jako schab na dziko. Cały przepis składa się z prostej, ale ciekawej w smaku marynaty, która rzeczywiście smakiem przywodzi na myśl gotowanie bliskie natury.
Składniki
- 6 kotletów schabowych
- 5 łyżek oleju rzepakowego wysokiej jakości lub oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka sosu barbecue
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- Sól, pieprz, olej do smażenia
Marynata do schabu
Schab rozbijamy dość cienko, oprószamy solą i pieprzem. Można też namoczyć go na godzinę-dwie w mleku.
W miseczce łączymy składniki marynaty i dokładnie rozprowadzamy rózgą na jednolitą masę. Sprawdzamy na smak, oceniając jego balans. Marynata powinna być dymna i słodkawa. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Schab mieszamy z marynatą. Dobrym pomysłem na marynowanie mięsa jest umieszczenie go w foliowej torebce, zamiast w misce. Dzięki temu składniki będą miały ze sobą większy kontakt. Mięso w marynacie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Po zdjęciu z patelni schab można smażyć na patelni – w takim wypadku warto obetrzeć go z nadmiaru marynaty. Można też schab upiec, a wtedy mieszanka powinna ładnie pokryć mięso.
Wypróbuj też przepisy na schab świąteczny według Tomasza Strzelczyka i zapiekankę z puree ziemniaczanym.