Smakosze.pl Przepisy Błyskawiczny sposób na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków
canva/Yana Gayvoronskaya

Błyskawiczny sposób na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

21 października 2021

Tradycyjnie placki ziemniaczane przyrządza się, ścierając ziemniaki na tarce. Jeśli jednak nie mamy zbyt wiele czasu, ziemniaki możemy rozdrobnić przy pomocy blendera. Spróbujcie sami.

Przepis na błyskawiczne placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 cebula

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2 ząbki czosnku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę pozbawiamy łupiny i kroimy na cząstki. Czosnek obieramy. Do miksera kielichowego lub blendera wkładamy pokrojone ziemniaki, cebulę, czosnek.

Wlewamy wodę w ilości do 1/2 wysokości naczynia. Blendujemy na purée. Mieszaninę wylewamy na sitko wyłożone czystą ściereczką. Gdy woda przecieknie, pozostały miąższ ziemniaczany odciskamy.

Im więcej płynu usuniemy, tym bardziej chrupiące będą nasze placki. Purée przekładamy do miski, dodajemy rozbełtane jaja oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Masę doprawiamy solą i pieprzem , a następnie dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Placki smażymy na średnim ogniu, aż będą rumiane , nakładając po 2 łyżki masy na jeden placek. Podajemy z cukrem lub słodką śmietanką i musem jabłkowym.

Możemy też wykorzystać mus dyniowy , który pysznie podkręci smak śmietanki. W wersji wytrawnej możemy podać gulasz mięsny np. węgierski przygotowany według przepisu Magdy Gessler .

Placki ziemniaczane na talerzu
Placki ziemniaczane na talerzu

Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy