Smakosze.pl Dieta Bosacka przekroiła chleb i od razu powiedziała, co myśli. Koniecznie uważaj na to podczas najbliższych zakupów
Fot. Instagram/katarzynabosacka

Bosacka przekroiła chleb i od razu powiedziała, co myśli. Koniecznie uważaj na to podczas najbliższych zakupów

6 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Chleb chlebowi nierówny. Katarzyna Bosacka przyjrzała się pieczywu z popularnych sklepów i powiedziała, na co zwracać uwagę. Te fakty zaskoczą każdego, bo nie każdy chleb jest tak samo zdrowy. W wyborze właściwego pieczywa nie pomagają marketingowe zabiegi producentów.

Chleb podstawą żywienia

Od wieków chleb stanowi główny składnik naszej diety. Czasy się zmieniają i ewolucję przeszło również i samo pieczywo. W piekarniach i coraz częściej w sklepach spożywczych dostępne jest zróżnicowane pieczywo . I to nie tylko pod względem smaku, ale i użytych składników.

Pod swoją lupę pieczywo wzięła znana dziennikarka i specjalistka od diety - Katarzyna Bosacka. Wybrała to najpopularniejsze i podzieliła się informacjami, na co zwracać uwagę przy zakupie.

krojenie chleba.jpg
Fot. Instagram/katarzynabosacka
Co roku robię marynowaną cukinię z tego przepisu. Zawsze znika do ostatniego słoiczka

Bosacka zdradziła fakty o chlebie

Według Bosackiej najzdrowszym chlebem jest pełnoziarnisty. W swoim teście, z którego nagranie umieściła na swoim Instagramie, wskazała różnice pomiędzy chlebem wieloziarnistym a tym pełnoziarnistym.

Po przekrojeniu chleba okazało się, że ten, który ma się składać z wielu ziaren, jest tak naprawdę chlebem pszennym z dodatkiem siemienia lnianego i sezamu. Nie jest więc tak zdrowy, jak może niektórym sugerować jego nazwa handlowa.

Ekspertka wskazała, że prawdziwym chlebem wieloziarnistym jest na przykład graham . Pomimo tego, że jest wytwarzany z mąki pszennej, ale pełnoziarnistej.

Jak kupować chleb?

Najlepszym chlebem jest ten z pełnego ziarna. Zawiera on mnóstwo błonnika, składników mineralnych oraz witamin . Taki chleb nazywany jest razowym, gdyż powstaje z mąki mielonej tylko 1 raz.

Podczas zakupów wybieraj więc tylko taki, który wytwarzany jest z mąki żytniej oraz razowy. Oba te chleby są zdrowe, a w dodatku pełnowartościowe.

Zwracaj na to uwagę, a twoja dieta będzie bogata w niezbędne składniki odżywcze oraz witaminy z grupy B. Sprawdź, jak przygotować cukinię oraz poznaj przepis na nową wersję sernika .

Źródło: Instagram/katarzynabosacka

Mój skyrnik robię tylko z 3 składników. Jest niskokaloryczny i nie ma w sobie grama mąki
Makłowicz robi 1 rzecz z jajkami do masy na mielone. Jego kotlety wychodzą bajecznie puszyste
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy