Smakosze.pl Przepisy Bożena Dykiel jest mistrzynią w pieczeniu sernika. Jej przepis już zagościł w wielu domach
canva/Angelika Heine; WikimediaCommons/Fryta73

Bożena Dykiel jest mistrzynią w pieczeniu sernika. Jej przepis już zagościł w wielu domach

29 marca 2023

Sernik jest świątecznym klasykiem. Prosty i smaczny przepis Bożeny Dykiel pomoże wam przygotować wypiek tak delikatny, jak nigdy wcześniej. Musicie spróbować — domownicy zachwycą się nim już od pierwszego kęsa.

Przepis na sernik Bożeny Dykiel

Klasyczne ciasto z twarogu znajdzie wielu amatorów. Bożena Dykiel proponuje dodanie do rodzynek, które nie wszystkim pasują, ale z pewnością przyjemnie urozmaicą kremową strukturę przysmaku. Warto skosztować.

Składniki:

  • 5 dużych jaj
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 150 g masła
  • 440 g cukru
  • 100 g rodzynek
Najpyszniejsza surówka z białej kapusty. Takiego sosu nie robią w żadnej restauracji

Jak zrobić pyszny sernik? Bożena Dykiel zdradziła przepis

Rodzynki wsypujemy do miski i zalewamy je wrzątkiem. Odstawiamy na chwilę. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Zmielony trzykrotnie twaróg umieszczamy w misie miksera i wraz z cukrem, cukrem wanilinowym, jajami, budyniowymi proszkami i miękkim masłem.

Wyrabiamy składniki na gładką masę, a gdy się połączą, wrzucamy odsączone z wody rodzynki. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy. Pieczemy przez 50 minut , po czym stopniowo studzimy, uchylając drzwiczki piekarnika.

Jak podać sernik?

Ciasto podajemy po ostudzeniu z ulubionymi dodatkami. Polecamy domowe dżemy np. morelowy. Można także ozdobić go polewą lub oprószyć cukrem pudrem, lecz nie jest to konieczne.

Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na sernik. Szczególnie polecamy pyszną Izaurę z dodatkiem smakowitego czekoladowego ciasta. Być może skusi was też delikatny i niesamowicie kremowy sernik baskijski .

Sernik Bożeny Dykiel jest pyszny.png
canva/Violet711

Źródło: dziennikbaltycki

Nikt wcześniej tak nie uraził Gessler. Tego w Kuchennych Rewolucjach jeszcze nie było
Tak źle jeszcze nie było. W tym roku wielkanocne stoły będą świeciły pustkami
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy