Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najpyszniejsza surówka z białej kapusty. Takiego sosu nie robią w żadnej restauracji
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 31.03.2023 13:35

Najpyszniejsza surówka z białej kapusty. Takiego sosu nie robią w żadnej restauracji

najlepszy sos do surówki z białej kapusty
Canva / Olga Kriger

Z klasyką kulinarną się nie dyskutuje. Czasem jednak można łatwo wynieść ją na absolutne wyżyny smakowych rozkoszy. Wypróbujcie surówkę z białej kapusty z dodatkiem kapitalnego sosu. Cała tajemnica tkwi w dodatku odrobiny chrzanu i miodu.

Surówka z białej kapusty inna niż wszystkie

Surówkę z białej kapusty znamy już od czasów przedszkolnych. Nie każdemu jednak dane było jej skosztować w wariancie proponowanym przez nas. Genialny sos idealnie łączy w sobie ostrość chrzanu w miodową słodyczą. Do tego kremowy majonez, jogurt i mamy przepis na prawdziwą bombę smaków.

Tak źle jeszcze nie było. W tym roku wielkanocne stoły będą świeciły pustkami

Przepis na najlepszą surówkę z białej kapusty

Składniki:

  • ½ niewielkiej główki kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 1 czerwona cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na sos:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu 
  • 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego
  • natka pietruszki

Przepyszna surówka z białej kapusty krok po kroku

Przygotuj warzywa na surówkę z białej kapusty. Kapustę przekrój na pół, jedną część odłóż, a drugą drobno posiekaj. Marchew obierz i zetrzyj na średnich oczkach tarki, a cebulę wydobądź z łupiny i pokrój w cienkie półplasterki. Wszystkie składniki przełóż do dużej miski.

Do startych warzyw na surówkę z białej kapusty dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość oprósz solą i wymieszaj. Odstaw na bok na kilkanaście minut. Pod wpływem soli warzywa nieco zmiękną i nabiorą przyjemnej faktury.

W międzyczasie przygotuj sos do surówki z białej kapusty. Do osobnej miseczki przełóż chrzan, majonez i jogurt. Dodaj do nich miód i starannie wymieszaj składniki.

Przygotowany sos dodaj do warzyw na surówkę z białej kapusty. Do miski dołóż też posiekaną natkę pietruszki. Całość połącz, dopraw do smaku pieprzem i w razie potrzeby dodatkowo solą. Surówkę można podawać od razu po przyrządzeniu. Tak smakowicie podanej sałaty lodowej nie uświadczycie w żadnym lokalu. Obłędny sos w tej surówce idealnie łączy się z pozostałymi dodatkami.

miód do sosu.png
Canva / springtime78

Źródło: YouTube/Weronika Domogród