Zetrzyj na tarce i dodaj do buraczków. 2 jesienne dodatki bosko podkręcą smak przetworów
Buraczki na zimę z gruszką i śliwką spodobają się amatorom nietuzinkowych połączeń smakowych. Zdrowe warzywo z owocami będzie pasowało do niejednego obiadu, a jego przygotowanie nie zajmie wiele czasu. Spróbujecie?
Buraczki z dodatkiem gruszki i śliwek są pyszne. Słodkie jesienne owoce doskonale podkreślają smak zdrowego warzywa. Ich dodatek jednocześnie zrównoważy kwaskowość wlanego dla zachowania koloru i nadania przetworom aromatu octu. Warto spróbować — smakuje znakomicie.
Przepis na buraczki na zimę z gruszką i śliwką
Składniki:
-
750 g buraków
-
3 gruszki, twarde
-
200 g śliwek węgierek
-
75 ml octu jabłkowego
-
75 ml oleju rzepakowego
-
75 g miodu lub syropu klonowego
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić buraczki na zimę z gruszką i śliwką? Znamy prosty przepis
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Buraki szorujemy pod bieżącą wodą, osuszamy i zawijamy w folię aluminiową. Jeśli są duże, najpierw przecinamy je na połówki bądź ćwiartki.
Umieszczamy w piekarniku, a po godzinie sprawdzamy, czy są miękkie. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Gruszki myjemy i rozdrabniamy je w podobny sposób. Skórkę też możemy usunąć.
Dodajemy owoc do buraków, a następnie całość łączymy z oczyszczonymi i pokrojonymi w cieniutkie paseczki śliwkami. Wlewamy olej, ocet, miód lub syrop klonowy i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem, po czym przenosimy do czystych, wyparzonych słoików i zamykamy szczelnie.
Pieczemy przez 20 minut w piekarniku ustawionym na 180 stopni Celsjusza. B uraczki na zimę z gruszką i śliwką studzimy na blacie ustawione do góry dnem. Chłodne przetwory przenosimy do spiżarki.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smakowite buraczki. W tym artykule podpowiadamy jak przygotować pyszny obiadowy dodatek z białą kapustą . Być może skusi was też kompozycja z papryką i cebulą .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Złocisty bigos na jesienne słoty. 1 łyżeczka cudownej przyprawy robi swoje
-
Jesienna surówka z czerwonej kapusty. Smaczniejsza i zdrowsza niż Colesław
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama