Całe życie źle jadłeś ziemniaki. Dietetyk wskazał najlepszy sposób
Jesz ziemniaki jedynie do obiadu? Popełniasz fatalny błąd. Dietetyk wyjawił, że w tej postaci są dużo mniej zdrowe. Te warzywa znacznie korzystniej spożywać po ostudzeniu.
W polskiej kuchni ziemniaki są nieodłącznym elementem jadłospisu. Bez nich nie wyobrażamy sobie tradycyjnego domowego obiadu. Jak zauważa dietetyk dr Bartek Kulczyński, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału w serwisie YouTube, dużo lepiej zajadać warzywa, kiedy zupełnie ostygną. W łatwy sposób możemy zrobić to na przykład pod postacią sałatki.
Kilka słów od dietetyka na temat ziemniaków
Ziemniaki spożywane na ciepło nie oddają nam wszystkich swoich korzystnych właściwości . Wiele osób wyraża pogląd, że warzywa te do najzdrowszych nie należą . Ziemniaki zawierają bowiem dużą ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów, przez co cechują się wysokim indeksem glikemicznym .
Wysoki indeks glikemiczny danego produktu oznacza, że powoduje on znaczny wzrost glukozy we krwi . To znowu wpływa negatywnie na nasz organizm. Gwałtowne skoki glukozy odpowiadają za napady głodu oraz uczucie senności i brak energii . Im niższy zatem indeks glikemiczny danego produktu, tym lepiej dla nas.
Indeks glikemiczny wyrażany jest jako średni procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi . Ugotowane ziemniaki zjadane na ciepło mają wskaźnik IG na poziomie 78 . Warto zaznaczyć, że do produktów o wysokim indeksie glikemicznym zaliczają się już te na poziomie od 70 w górę .
Dietetyk wyjaśnia, dlaczego lepiej jeść ugotowane ziemniaki po wystudzeniu
Sytuacja zmienia się podczas chłodzenia ugotowanych ziemniaków . Jak zaznacza dietetyk, w warzywach zachodzą wtedy przemiany biochemiczne. Procesy te skutkują powstaniu w nich związku zwanego skrobią oporną . Taka skrobia odporna jest na działanie enzymów trawiennych w żołądku .
Zjedzenie ziemniaków na zimno nie niesie za sobą tak gwałtownych skoków glukozy we krwi . Zauważalnie zmniejsza się przez to indeks glikemiczny warzywa . W przypadku schłodzonych ziemniaków wynosi on zaledwie 54 . Fakt ten klasyfikuje ziemniaki jako produkt o niskim wskaźniku IG .
Skrobia oporna zawarta w ziemniakach ma tez inne prozdrowotne właściwości . Jedną z nich jest odżywianie korzystnych bakterii występujących w naszym układzie pokarmowym . Dzięki temu następuje zwiększone wchłanianie składników mineralnych, a zarazem obniżenie poziomu cukru oraz cholesterolu we krwi. Zamień gotowane kartofle do obiadu na pożywną i dużo zdrowszą sałatkę ziemniaczaną . Zaskakującą sałatkę ziemniaczaną proponuje Ewa Wachowicz . Ziemniaki w sałatce bez dodatku tłustego sosu to doskonały pomysł na lekki posiłek .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Smak niemal identyczny, jak łosoś, a kosztuje o wiele mniej. Tę rybę jedz raz na tydzień
-
Babcia Jadzia robi najlepsze pierogi ruskie. Nie uwierzysz, co dodaje do farszu
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: YouTube Dr Bartek Kulczyński