Ceny lodów nie przestają szybować
Dla marzących o wakacjach nad morzem mamy złe wieści - ceny lodów w sklepach, jak i budkach znacznie wzrosły. Obecnie standardem jest 3-4 zł za sztukę oraz 5 zł za gałkę, co sprawdziła Agata Wołoszyn z money.pl. Od kilku lat lody sukcesywnie drożeją, niektóre nawet trzykrotnie w przeciągu kilku lat.
Lody są naturalnym wyborem dla każdego, kto chce się ochłodzić. Obecnie termometry pokazują nawet ponad 30 stopni Celsjusza, dlatego wiele osób poszukuje sklepu, w którym znajdą zmrożone lody.
Jeśli jesteś jedną z tych osób, szybko możesz się nieprzyjemnie zaskoczyć. Jak donosi Agata Wołoszyn, dziennikarka portalu money.pl, nad morzem pojedyncze sztuki czy gałki lodów są tak drogie, że łatwo zrezygnować z zakupu.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Ceny lodów nad morzem
Popularny lód o nazwie Kaktus, którego objętość nie jest szczególnie duża, kosztuje w sklepie, który odwiedziła Wołoszyn, 3,19 zł. Warto dodać, że podlega on promocji, a regularna cena wynosi aż 3,99 zł.
W gazetce promocyjnej z 2013 roku takie same lody Kaktus można znaleźć, że jedna sztuka kosztowała 1,19 zł, a kupując je na promocji, można było zdobyć je za 99 gr. Jest to więc aż trzykrotna podwyżka w ciągu 8 lat.
Lody w gałkach jeszcze droższe
Przyzwyczajeni jesteśmy do tego, że lody w gałkach zawsze były droższe - charakteryzują się w końcu lepszym smakiem, a nierzadko także składem. Rok temu gałka kosztowała ok. 4,5 zł. Dzisiaj za identyczną gałkę, trzeba wyłożyć na ladę prawie 6 zł.
Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule pokazujemy jak wykorzystać pestki po czereśniach, jako remedium na bolące stawy. Ten tekst wyjaśnia, czy można pić kawę w trakcie dużych upałów.
Cena naszej gałki lodów od ok. dwóch lat nie uległa zmianie i nadal wynosi 4,50 zł. Aktualnie obserwujemy rynek, przyglądając się stale rosnącym cenom - tłumaczy dla money.pl Łukasz Topolewski, kierownik działu marketingu Cukierni Sowa. Dodaje przy tym, że nie wyklucza, iż w przyszłości cena może ulec zmianie.
Dlaczego jest tak drogo?
Stale rosnąca inflacja, podwyżki kosztów działalności czy pensje mają ogromny wpływ na cenę dla konsumenta, gdyż właściciele lokali muszą zachować rentowność swoich biznesów. Pozostaje nam zagryźć zęby i pogodzić się z dodatkowymi wydatkami.
Jeśli jednak nie jest się w stanie zaakceptować takich zmian, ostatnią możliwością jest rozpoczęcie przygotowywania lodów na własną rękę. Dzięki temu nie tylko zaoszczędzimy kilka groszy, lecz również samodzielnie dostosujemy smak czy słodycz lodów.
Źródło: Olga Ignatova, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: money.pl