Smakosze.pl Przepisy Chleb bez mąki w słoiku. Lepszego nie jadłeś
youtube.com/@kochenfamiliecool7306

Chleb bez mąki w słoiku. Lepszego nie jadłeś

17 lutego 2024

Oto przepis pod każdym względen niezwykły. Chleb nie zawiera żadnego rodzaju mąki, za formę do pieczenia robią słoiki, a jajko zastąpione zostało… zresztą sprawdźcie sami.

Chleb z nasion i orzechów

Chleby bez mąki są dziś w ofercie niektórych piekarni. Zastanawiamy się czasem, co wchodzi w ich skład. To zaskakujące, z jakich produktów przyrządzić można taki wypiek. Nie ma w nim nie tylko mąki – nie dodajemy także jajek. Jak to możliwe, że udaje się z niego stworzyć spójny bochenek?

Chleb bez mąki jest też całkowicie wegański. Normalne ciasta, nawet te bez mąki, bywają nie do zaakceptowania przez wegan ze względu na dodatek jajka , ale tu w jego miejscu występuje fasola z puszki razem z zalewą. Woda taka jest bardzo bogata w białko. Przypomina aquafabę , czyli wodę z puszki po ciecierzycy albo efekt gotowania tejże.

ziarna na chleb
youtube.com/@kochenfamiliecool7306
Takie cuda robię z ziemniaków i parówek. Ta przekąska to hit w moim domu

Wegański chleb bez mąki

Lista orzechów i nasion w tym przepisie jest długa. Pamiętajmy jednak, że orzechy zawierają bardzo silne alergeny. Przestudiujmy dokładnie listę dodatków zanim poczęstujemy naszym chlebem gości. Ilustracje zaczerpnęliśmy z kanału kulinarnego Kochen Familie Cool, który poleca dodatek nasion płesznika (psyllium) . Warto spróbować, jeśli uda się go dostać.

Składniki

  • 100 g pestek słonecznika
  • 50 g pestek dyni
  • 50 g sezamu
  • 100 g mieszanki orzechów – włoskich, laskowych, nerkowca
  • 50 g siemienia lnianego
  • 30 g nasion chia
  • 200 g płatków owsianych
  • 1 puszka białej fasoli
  • 30 ml oleju słonecznikowego i trochę do wysmarowania słoików
  • Sól, pieprz

Pieczemy chleb ziarnisty bez mąki

Na suchej patelni prażymy nasiona słonecznika i dyni. Pod sam koniec prażenia, kiedy zaczną się rumienić, dodajemy nasiona sezamu. Po chwili zrzucamy je do miseczki. Na patelni prażymy następnie orzechy. Z patelni przenosimy je do miseczki, kiedy będą już zarumienione. Jeśli chcemy uzyskać gładszą strukturę chleba, można orzechy rozdrobnić nieco w blenderze .

Do miski dodajemy pozostałe suche składniki i dokładnie mieszamy. Fasolę z puszki blendujemy w osobnym naczyniu na gładką masę , pozostawiając zalewę. Zblendowaną fasolę wylewamy do miski z orzechami i nasionami. Dodajemy olej i wyrabiamy na gładkie, lepkie ciasto. Przyprawiamy solą i odrobiną pieprzu.

Wyparzone i suche słoiki smarujemy od środka dokładnie olejem roślinnym. Wypełniamy je masą chlebową, dokładnie ją uciskając. Od góry pozostawiamy 2-3 centymetry wolnej przestrzeni. Słoiki nakrywamy i pozwalamy ciastu związać się przez 20 minut. Ze słoików zdejmujemy przykrywki i wstawiamy na 60-70 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni . Chleb powinien zmniejszyć objętość na tyle, że bez problemu wyjmiemy go ze słoika i pokroimy w kromki.

Wypróbuj też przepisy na doskonałą sałatkę jarzynową i na pyszną szybką szarlotkę .

surowy chleb w słoiku
youtube.com/@kochenfamiliecool7306
Najlepszy krupnik zrobisz na tym mięsie. Mało kto o nim pamięta, a kosztuje grosze
Już nie kupuję chleba w sklepie, lepszy robię sam w domu. Prosto i bez wyrabiania
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy