Ciasto filo
https://pixabay.com/pl

Ciasto filo

Baklawa, strudel, rozmaite pierożki, wymyślne zapiekane pierożki i zawijasy – to potrawy, których wykonanie nie obejdzie się bez ciasta filo. To delikatne i niezwykle cienkie ciasto (grubość „listka” filo wynosi zaledwie 0,5 cm) można kupić gotowe w sklepie, jednak samodzielnie przygotowanie przyniesie nam zdecydowane więcej satysfakcji. Ze względu na nazwę (fillo, z gr. „liść) ciasto kojarzone jest z kuchnią grecką, jednak większość specjałów z udziałem ciasta filo pochodzi z kuchni Europy Środkowo-Wschodniej oraz bałkańskiej. Przygotowanie ciasta filo jest pracochłonne i wymaga cierpliwości, ale z pewnością warto.

CIASTO FILO

SKŁADNIKI:
– 2 szkl. mąki pszennej (280 g)
– 1 szkl. ciepłej wody
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżeczki octu winnego
– 3/4 łyżeczki soli
Dodatkowo:
– ok. 1/2 szk. mąki pszennej wymieszanej z mąką ziemniaczaną (proporcje 1:1)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, wymieszać. Na środku zrobić wgłębienie, wlać oliwę, ocet winny oraz ciepłą wodą (temperatura 40-50°C). Dłońmi zagnieść ciasto. Gdy będzie miękkie i elastyczne, uformować kulę.
2. Ciasto podzielić na mniejsze porcje (każda ok. 20 g) i uformować kulki. Ułożyć je na płaskim naczyniu (może być większy talerz lub blacha) oprószonym mąką, przykryć folia spożywczą lub wilgotnym ręcznikiem i pozostawić na 2 godziny, by ciasto odpoczęło.
3. Porcje ciasta rozwałkowywać na stolnicy oprószonej mąką. Gdy płat ciasta jest na tyle cienki, że trudno kontynuować wałkowanie, należy położyć je na dłonie i dodatkowo rozciągnąć, uważając by ciasto nie pękło. Gotowy listek ciasta filo powinie mieć około 0,5 cm.
4. Podobnie postąpić z kolejnymi porcjami ciasta. Płaty kłaść jeden na drugim, podsypując spód mieszanką mąki i skrobi.
5. Arkusz papieru do pieczenia oprószyć mąką, ułożyć na nim płaty ciasta filo, ponownie oprószyć mąką i przykryć drugim arkuszem papieru. Ciasto zabezpieczone papierem zawinąć w rulon (nie dociskać, rulon powinien być nieco luźny), zacisnąć brzegi i zawinąć w folię spożywczą. W takiej formie ciasto można przechowywać w lodówce (do 24 godzin) lub zamrozić.

Następny artykuł