Smakosze.pl Przepisy Ciasto Kukułka jest hitem każdej imprezy. Wersja bez pieczenia robi się niemal sama
canva/Elecstasy, Getty Images

Ciasto Kukułka jest hitem każdej imprezy. Wersja bez pieczenia robi się niemal sama

23 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Ciasto Kukułka w dzisiejszym wydaniu nie wymaga pieczenia, dlatego jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Tradycyjna wersja tego deseru jest hitem każdej imprezy. Dzięki zamianie biszkoptu na masę z herbatników można pominąć etap gotowania w piekarniku i usprawnić cały proces.

Ciasto bez pieczenia Kukułka nawiązuje smakiem do popularnych i lubianych cukierków Kukułka, złożonych z kruchej czekoladowej skorupki i karmelowego nadzienia.

Taki deser stanowi świetną alternatywę dla klasycznych wypieków, które często wymagają sporego nakładu pracy oraz czasu. Jeśli więc spieszysz się i nie masz możliwości długiego stania w kuchni, polecamy naszą propozycję.

Przepis na ciasto bez pieczenia Kukułka

Składniki:

  • 200 g cukru pudru

  • 200 g herbatników czekoladowych

  • 750 ml śmietany 30%

  • 150 g kajmaku

  • 30 g śmietanfixu

  • wiórki czekoladowe

Zacznij od wlania 500 ml śmietany 30% do dobrze schłodzonej miski i zmiksowania jej na gładki puch. Nie przesadź jednak, aby nie doprowadzić do zważenia. Następnie wmiksuj w nią 150 g cukru i 20 g śmietanfixu.

Pozostałą śmietanę również ubij na sztywną pianę, po czym dosyp do niej resztę cukru i śmietanfixu. Dalszym krokiem jest połączenie jej z kajmakiem. Mieszaj delikatnie, aby nie wybić wtłoczonego powietrza.

Na dnie formy ułóż warstwę ciastek, rozsmaruj na nich połowę bitej śmietany i połóż na niej kolejne herbatniki. Te zakryj bitą śmietaną z kajmakiem. Ułóż 3 warstwę ciastek i wykończ je resztą bitej śmietany. Wierzch posyp wiórkami czekoladowymi. Schłodź ciasto w lodówce przez 2 godziny i podawaj. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne ciasto Mleczna Kanapka. Ten tekst poświęcony został domowemu kompotowi z jabłek.

Wiórki czekoladowe

Źródło zdjęcia: canva/ajafoto, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy