Smakosze.pl Przepisy Ciasto na naleśniki z dodatkiem budyniu - obłędnie waniliowe i pyszne
canva/SStajic

Ciasto na naleśniki z dodatkiem budyniu - obłędnie waniliowe i pyszne

3 lutego 2022

Pysznie kremowe i delikatne, a przy tym zniewalająco pachnące — takie są naleśniki z budyniem. Ich przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku, a efekt zachwyci niemalże każdego. Spróbujcie koniecznie.

Naleśniki na słodko lubią nie tylko dzieci. Zdradzaliśmy wam już jak przygotować ten rarytas z dodatkiem owoców m.in. jabłek czy truskawek . Tym razem stawiamy na delikatny smak wanilii. Właśnie tę przyjemną nutę odnajdziecie w pysznym cieście, które zachwyci was swoją delikatnością. Skusicie się?

Przepis na smaczne naleśniki budyniowe

Składniki:

  • 2 jaja

  • 2 szklanki mąki tortowej

  • 1 szklanka mleka

  • 1 szklanka wody

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy przez sito wprost do dużej miski. Dodajemy do niej pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto, które uzyskamy, powinno spływać z łyżki.

Na patelni rozgrzewamy olej. Wlewamy porcję masy i dokładnie rozprowadzamy ją po powierzchni naczynia. Smażymy aż do uzyskania złotego koloru z obu stron. Podajemy z ulubionymi słodkimi dodatkami.

Wskazówki:

  • Naleśniki będą bardzo smaczne, gdy dodacie do nich twarożku z owocami. Pokruszcie go widelcem i wymieszajcie z odrobiną jogurtu. Dodajcie jabłek lub innych owoców, które macie pod ręką

  • Jako nadzienie sprawdzi się też mus owocowy lub warzywny. Możecie sięgnąć po purée z dyni czy kontrastująca w smaku konfiturę z rabarbaru.

Proszek budyniowy wykorzystajcie do zrobienia naleśników
Proszek budyniowy wykorzystajcie do zrobienia naleśników

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ilovebake

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy