Ciasto na naleśniki z dodatkiem budyniu - obłędnie waniliowe i pyszne
Pysznie kremowe i delikatne, a przy tym zniewalająco pachnące — takie są naleśniki z budyniem. Ich przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku, a efekt zachwyci niemalże każdego. Spróbujcie koniecznie.
Naleśniki na słodko lubią nie tylko dzieci. Zdradzaliśmy wam już jak przygotować ten rarytas z dodatkiem owoców m.in. jabłek czy truskawek . Tym razem stawiamy na delikatny smak wanilii. Właśnie tę przyjemną nutę odnajdziecie w pysznym cieście, które zachwyci was swoją delikatnością. Skusicie się?
Przepis na smaczne naleśniki budyniowe
Składniki:
-
2 jaja
-
2 szklanki mąki tortowej
-
1 szklanka mleka
-
1 szklanka wody
-
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
-
1 łyżeczka cukru waniliowego
-
szczypta soli
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy przez sito wprost do dużej miski. Dodajemy do niej pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto, które uzyskamy, powinno spływać z łyżki.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wlewamy porcję masy i dokładnie rozprowadzamy ją po powierzchni naczynia. Smażymy aż do uzyskania złotego koloru z obu stron. Podajemy z ulubionymi słodkimi dodatkami.
Wskazówki:
-
Naleśniki będą bardzo smaczne, gdy dodacie do nich twarożku z owocami. Pokruszcie go widelcem i wymieszajcie z odrobiną jogurtu. Dodajcie jabłek lub innych owoców, które macie pod ręką
-
Jako nadzienie sprawdzi się też mus owocowy lub warzywny. Możecie sięgnąć po purée z dyni czy kontrastująca w smaku konfiturę z rabarbaru.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ilovebake