Smakosze.pl Przepisy Ciasto z puree z dyni
canva/manyakotic

Ciasto z puree z dyni

6 grudnia 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ciasto z puree z dyni to pomysł na szybkie, lekko korzenne ciasto idealne do kawy w chłodne, jesienne dni. Ciasto jest puszyste, słodkie i delikatne, dodaj do niego rodzynki, suszoną żurawinę lub inne bakalie, a ciasto dyniowe stanie się jednym z Twoich ulubionych wypieków. Poznaj przepis na obłędne ciasto z puree z dyni.

Ciasto keksowe na puree z dyni jest prostym i szybkim ciastem, które upieczesz z bardzo prostych składników. Wystarczy, że przygotujesz wcześniej domowe puree z dyni . Puree możesz zamrozić i wykorzystać do pysznych i rozgrzewających dań. Puree jest słodkie i bardzo delikatne, nadaje się więc zarówno do ciast, jak i deserów, zup i obiadów mięsnych.

Ciasto z puree z dyni cechuje wyjątkowy smak, jest słodkie, z lekką nutą korzenną, a ulubione bakalie dodatkowo je wzbogacą. Ciasto jest wyrośnięte, łatwo się je kroi i wygląda bardzo apetycznie. Gotowy placek możesz dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

Pyszne i lekkie ciasto upieczesz nie tylko z dyni. Tu poznasz przepis na obłędne brownie z czerwonej fasoli . Bezglutenowe, małokaloryczne i mocno czekoladowe.

Przepis na ciasto z puree z dyni

Składniki na formę keksową:

  • 2 szklanki puree z dyni

  • szklanka mąki pełnoziarnistej

  • szklanka mąki ziemniaczanej

  • pół szklanki brązowego cukru

  • 4 łyżki miodu

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3 jajka

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • szczypta imbiru

  • duża garść rodzynek, suszonej żurawiny lub innych bakali

Jak przygotować ciasto z puree z dyni?

Jajka ubij z cukrem, następnie dodaj do masy miód, cukier, proszek do pieczenia, imbir, cynamon i ponownie miksuj. Do masy dodawaj stopniowo mąkę ziemniaczaną i pszenną, miksuj do uzyskania jednolitego ciasta.

Dodaj puree dyniowe, bakalie i delikatnie wymieszaj drewnianą lub silikonową łyżką. Keksówkę nasmaruj margaryną lub masłem, nagrzej piekarnik do 18 0 stopni C z opcją grzania góra-dół.

Puree z dyni

Gotowe ciasto przełóż do keksówki i wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 45-50 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyłóż z formy i odstaw w suche i chłodne miejsce, aż ostygnie.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy