Ciekawe sposoby na jajka sadzone
Jajka sadzone to doskonały dodatek do obiadu, kolacji i pożywnych śniadań. W tym artykule poznasz ciekawe sposoby na jajka sadzone, dowiesz się, jak sprawdzić, czy jajka są świeże i ile je smażyć, aby miały ścięte białko i lejące żółtko.
Jajka sadzone to pyszny pomysł na danie o każdej porze dnia. Posiłek z dodatkiem jajek sadzonych jest bardzo pożywny, zbilansowany, dostarcza niezbędnego białka i składników odżywczych, które dostarczają nam energii na wiele godzin.
Jeśli nie masz pomysłu na jajka sadzone i jesz je głównie z samymi ziemniakami i kefirem (tak też jest pysznie, jednak monotonnie), w tym artykule poznasz 7 ciekawych sposobów na jajka sadzone na śniadanie, obiad i kolację.
Jajka sadzone smaż zawsze 3-4 minuty, dzięki czemu będą miały ścięte białko i płynne żółtko, które po przekrojeniu wyleje się na całe danie, dodając mu genialnego smaku. Jajka sadzone 3-4 minuty mają idealną konsystencję i nie są spalone.
W tym artykule dowiesz się, jak zrobić pastę z tuńczyka na trzy sposoby , będzie idealna na śniadanie i kolację. Z jajek przygotujesz wiele smacznych śniadań- tu poznasz najlepsze pomysły na śniadania z jajkiem .
Jak sprawdzić świeżość jajek?
Świeżość jajek sprawdzisz na dwa sposoby. Włóż surowe jajko w skorupce do szklanki z zimną wodą, jeśli jajko opadnie na dno, znaczy, że jest świeże i przygotujesz z niego przepyszne jajka sadzone. Jeśli unosi się na powierzchni, to ma już kilka lub nawet kilkanaście tygodni i jest stare.
Źródło zdjęcia: canva/airrazab Kolejnym sposobem jest wbicie jajka na talerz lub patelnię. Jeśli białko dobrze przylega do żółtka i nie rozlewa się po całej patelni, to jajko jest pierwszej świeżości i będzie najsmaczniejsze.
Jajka sadzone z pieczarkami i cebulką na obiad
Składniki na 2-3 porcje:
-
4 jajka
-
200 g pieczarek
-
cebula czerwona
-
łyżka posiekanej natki pietruszki
-
sól, pieprz
-
łyżka masła
-
ziemniaki lub kasza (według uznania)
Ugotuj ziemniaki lub kaszę. Posiekaj cebulę, umyj i pokrój pieczarki. Na maśle zeszklij cebulę, dodaj pieczarki, oprósz je solą, pieprzem i smaż przez kilka minut.
Źródło zdjęcia: canva/JackF Na pieczarki wbij jajka, dopraw solą, pieprzem, posyp pietruszką i smaż przez 3-4 minuty. Tak przygotowane jajka podaj z ulubionym dodatkiem.
Jajka sadzone po meksykańsku
Składniki na 2-3 porcje:
-
4 jajka
-
garść orzechów piniowych
-
cebula czerwona
-
2 ząbki czosnku
-
pół puszki fasoli czerwonej
-
pół ostrej papryki czerwonej
-
łyżka przecieru pomidorowego
-
sól, pieprz
-
świeża kolendra
-
szczypta chili
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
awokado
Na oliwie upraż orzechy, następnie dodaj posiekaną cebulę, czosnek i smaż przez chwilę. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, oprósz solą, pieprzem i podsmaż. Na patelnię dodaj również fasolę czerwoną, koncentrat pomidorowy, wlej odrobinę wody i duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20-30 minut, aż fasola zmięknie.
Źródło zdjęcia: canva/from_my_point_of_view Jajka wbij na patelnię, oprósz solą, odrobiną chili i smaż 3-4 minuty, do momentu uzyskania ściętego białka i płynnego żółtka. Danie oprósz posiekaną kolendrą i podaj z pokrojonym w awokado.
Szakszuka, czyli danie Bliskiego Wschodu
Składniki na 2-3 porcje:
-
4 jajka
-
pół ostrej papryki czerwonej
-
puszka pomidorów krojonych
-
cebula
-
2 ząbki czosnku
-
kmin rzymski
-
sól, pieprz
-
2 łyżki oliwy z oliwek (najlepiej ostrej)
-
świeża kolendra
Na oliwie zeszklij posiekany czosnek i cebulę, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę ostrą, smaż przez chwilę, następnie dodaj pomidory z puszki, solidną szczyptę kminu rzymskiego i duś pod przykryciem do miękkości, dopraw solą, pieprzem.
Źródło zdjęcia: canva/Nataliya Vaitkevich Na patelnię wbij jajka, oprósz je solą, pieprzem i smaż przez 3-4 minuty, pod koniec smażenia oprósz posiekaną kolendrą.