Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciocia Bunia dodawała je do zupy pomidorowej. Biły na głowę makaron i ryż

Ciocia Bunia dodawała je do zupy pomidorowej. Biły na głowę makaron i ryż

Zupa pomidorowa cioci Buni
canva/ambrozinio

Zupa pomidorowa często podawana jest z ryżem lub makaronem. Pyszne lane kluski będą jednak o niebo smaczniejsze. Wiedziała o tym doskonale ciocia Bunia. Jej receptura na pomidorówkę z delikatnym dodatkiem z jajek i mąki wcale nie jest skomplikowana. Musicie spróbować.

Jeśli do przyrządzanej na rosole zupy pomidorowej zawsze wrzucacie makaron lub ryż, zachęcamy do przetestowania innego dodatku, który wspaniale podkreśli jej smak. Kluski lane pasują doskonale, a robi się je w zaledwie kilka chwil. Ciocia Bunia po prostu gotuje je w daniu. Prościej się nie da.

Przepis na zupę pomidorową cioci Buni

Składniki:

  • 2 litry dowolnego bulionu

  • 200 g koncentratu pomidorowego

  • 125 ml śmietany do zup

  • 3 duże jaja

  • około 80 g mąki pszennej

  • sól, pieprz i cukier w ilości do smaku

  • posiekana natka pietruszki

Jak zrobić pyszną zupę pomidorową? Z lanymi kluskami będzie znakomita

Zaczynamy od podgrzania bulionu. Rozprowadzamy w nim koncentrat pomidorowy. Mąkę starannie łączymy z jajkami. Powinniśmy uzyskać gładką, nieco lejącą się masę. Jeśli ciasto jest bardzo rzadkie — dosypujemy jeszcze trochę mąki.

Gdy już konsystencja będzie właściwa, cienką strużką wprowadzamy mieszankę do garnka z zupą pomidorową gotującą się na minimalnym ogniu. W czasie wlewania delikatnie mieszamy potrawę, by uchronić powstające kluski lane przed przywieraniem.

Całość doprowadzamy do wrzenia i podgrzewamy aż masa nieco „napuchnie". Wtedy zabielamy zupę pomidorową śmietaną i doprawiamy ją. Podajemy posypaną świeżą natką pietruszki.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na zupę pomidorową. Szczególnie polecamy sycącą i aromatyczną wersję z czerwoną soczewicą. Być może skusi was też ostra wersja z chili i imbirem — na chłody będzie w sam raz.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: