Smakosze.pl Przepisy Ciotka Sabina od lat robi tak schabowe. Cała rodzina zachwyca się ich wyrazistym smakiem
Canva/valentysemenov

Ciotka Sabina od lat robi tak schabowe. Cała rodzina zachwyca się ich wyrazistym smakiem

6 sierpnia 2023

Kotlety schabowe to danie, które często przygotowujemy na niedzielny obiad. To już klasyka kuchni polskiej i zależy nam, by kotlety wyszły, jak najsmaczniejsze. Ja korzystam ze sposobu ciotki Sabiny na soczyste schabowe. Cała rodzina zachwyca się ich wyrazistym smakiem.

Kotlety schabowe, czyli domowy obiad

Kotlety schabowe są lubiane przez wiele osób. Miękkie i soczyste mięso, doskonała panierka i smak, do którego chce się wracać. Nie tylko podczas niedzielnych obiadów. Ważna jest jakość mięsa, z którego zrobimy smaczne schabowe. Istotny jest też tłuszcz, na którym je smażymy.

Każdy ma swoją sprawdzoną recepturę na te lubiane danie obiadowe. Ja korzystam z patentu ciotki Sabiny na przygotowanie kotletów schabowych. Jest sprawdzony i znakomity. Kotletami przez nią przyrządzonymi zachwyca się cała rodzina. Wypróbujcie ten sposób na schabowe o wyrazistym smaku.

Śliwki pod kruszonką w sezonie robię co kilka dni. 10 minut roboty, a smakują jak z najlepszej restauracji

Jak przyrządzić schabowe z przepisu ciotki Sabiny?

Składniki:

  • 4 plastry schabu bez kości
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • mąka
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • smalec

Schab rozbijamy i oprószamy go solą i pieprzem. Smarujemy musztardą wymieszaną z chrzanem. Do talerza wbijamy jajka i rozkłócamy je. Kotlety obtaczamy w mące, jajku i tartej bułce.

Rozgrzewamy smalec na patelni i kładziemy na nią kotlety. Smażymy je na złoty kolor . Po usmażeniu wykładamy kotlety na ręcznik papierowy.

Kotlety schabowe, dodaj im wyrazistego smaku

Kotlety schabowe przygotowane w ten sposób mają niezwykle wyrazisty, przyjemny smak. To efekt dodania do nich musztardy i chrzanu. Te kotlety schabowe smakują nieco inaczej niż tradycyjne schabowe, ale są bardzo smaczne. Jeśli chcemy uzyskać jeszcze bardziej pikantny smak, dodajmy więcej chrzanu.

Kotlety schabowe  na ostro będą smakować całej rodzinie. Warto przyrządzić je z dodatkiem musztardy i chrzanu i kulinarnie zaskoczyć swoich bliskich. Pisaliśmy, jak zrobić kotlety schabowe z przepisu babci. Radziliśmy też, by nigdy nie wkładać schabowych do mikrofalówki.

kotlet schabowy
Canva/robert6666

Źródło: przyslijprzepis.pl, kuchnianawypasie.pl

Latem moja babcia robi przepyszną zupę na pomidorach z ogródka. Nigdy nie pomija 1 czynności
Dołóż po plasterku przed zamknięciem słoików. Ogórki kiszone będą pyszne i chrupiące jak nigdy
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy