Ciotka Sabina od lat robi tak schabowe. Cała rodzina zachwyca się ich wyrazistym smakiem
Kotlety schabowe to danie, które często przygotowujemy na niedzielny obiad. To już klasyka kuchni polskiej i zależy nam, by kotlety wyszły, jak najsmaczniejsze. Ja korzystam ze sposobu ciotki Sabiny na soczyste schabowe. Cała rodzina zachwyca się ich wyrazistym smakiem.
Kotlety schabowe, czyli domowy obiad
Kotlety schabowe są lubiane przez wiele osób. Miękkie i soczyste mięso, doskonała panierka i smak, do którego chce się wracać. Nie tylko podczas niedzielnych obiadów. Ważna jest jakość mięsa, z którego zrobimy smaczne schabowe. Istotny jest też tłuszcz, na którym je smażymy.
Każdy ma swoją sprawdzoną recepturę na te lubiane danie obiadowe. Ja korzystam z patentu ciotki Sabiny na przygotowanie kotletów schabowych. Jest sprawdzony i znakomity. Kotletami przez nią przyrządzonymi zachwyca się cała rodzina. Wypróbujcie ten sposób na schabowe o wyrazistym smaku.
Jak przyrządzić schabowe z przepisu ciotki Sabiny?
Składniki:
- 4 plastry schabu bez kości
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżeczki chrzanu
- mąka
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- smalec
Schab rozbijamy i oprószamy go solą i pieprzem. Smarujemy musztardą wymieszaną z chrzanem. Do talerza wbijamy jajka i rozkłócamy je. Kotlety obtaczamy w mące, jajku i tartej bułce.
Rozgrzewamy smalec na patelni i kładziemy na nią kotlety. Smażymy je na złoty kolor . Po usmażeniu wykładamy kotlety na ręcznik papierowy.
Kotlety schabowe, dodaj im wyrazistego smaku
Kotlety schabowe przygotowane w ten sposób mają niezwykle wyrazisty, przyjemny smak. To efekt dodania do nich musztardy i chrzanu. Te kotlety schabowe smakują nieco inaczej niż tradycyjne schabowe, ale są bardzo smaczne. Jeśli chcemy uzyskać jeszcze bardziej pikantny smak, dodajmy więcej chrzanu.
Kotlety schabowe na ostro będą smakować całej rodzinie. Warto przyrządzić je z dodatkiem musztardy i chrzanu i kulinarnie zaskoczyć swoich bliskich. Pisaliśmy, jak zrobić kotlety schabowe z przepisu babci. Radziliśmy też, by nigdy nie wkładać schabowych do mikrofalówki.
Źródło: przyslijprzepis.pl, kuchnianawypasie.pl