Smakosze.pl Produkty Co powinniśmy zrobić, gdy znajdziemy pleśń na brokułach?
canva.com/CabecaDeMarmore, Getty Images

Co powinniśmy zrobić, gdy znajdziemy pleśń na brokułach?

20 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Jeśli zauważysz pleśń na swoich brokułach, nie musisz panikować. Wystarczy odciąć spleśniały fragment i wyrzucić go do śmieci. Reszta warzywa, o ile nie ma na nim oznak pleśni, nadaje się do jedzenia.

Brokuły uchodzą za jedno z najzdrowszych warzyw dostępnych w sklepach spożywczych. Zawierają ogromne ilości wartości odżywczych i mikroelementów, co cieszy szczególnie osoby chcące zdrowo się odżywiać.

Dlatego tak wielkim problemem jest dla niektórych wyrzucenie go, gdy część kwiatu spleśnieje. Na szczęście okazuje się, że takie działanie wcale nie jest konieczne.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak uratować spleśniałe brokuły?

W lodówce warzywo to może wytrzymać maksymalnie 14 dni - po tym czasie biała pleśń zaczyna porastać jego powierzchnie. Jeśli zareagujesz odpowiednio szybko, możesz bezpiecznie konsumować większą, niespleśniałą część brokułu.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy jak przygotować klasyczne szare kluchy w delikatnie nowej odsłonie. W tym tekście z kolei prezentujemy powody, dla których warto włączyć do swojej codziennej diety mintaja.

Wystarczy bowiem odciąć z 1 cm zapasem fragment, który porośnięty jest pleśnią. Brokuł jest twardym warzywem, więc nitki pleśni nie mają zbyt łatwego zadania przenikania do jego wnętrza.

Jak kupować brokuły?

Warto pamiętać, że nawet wystawione na sklepowych półkach brokuły mogą już być psujące się. Dlatego tak ważne jest dokładne obejrzenie ich przed włożeniem do swojego koszyka lub wózka.

Nie wybieraj tych z żółtymi lub brązowymi główkami. Oznaczają one, że produkt już wcześniej był niewłaściwie przechowywany. Trzeba zwrócić również uwagę na łodygę - jeśl;i jest wysuszona i ma inny kolor od zielonego, warzywo jest nieświeże.

Jak ugotować doskonałe brokuły?

Najzdrowszym sposobem przyrządzania brokułów jest gotowanie na parze. Już po kilku minutach wychodzą perfekcyjne - zielone i chrupiące.

Jeśli decydujesz się na gotowanie w wodzie, warto do garnka wlać kilka kropel soku z cytryny. Taki zabieg sprawia, że zachowują piękny kolor.

Brokuły

Źródło: canva.com/treble3, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy