Co roku na Boże Narodzenie robię taki obiad. Nic tak szybko nie znika ze stołu, przepis jest banalny
Kiedy przychodzą święta, w kuchni wrze jak w ulu. Tymczasem ja lubię spędzać czas przy stole, dlatego zdaję się na potrawy, które można przygotować z wyprzedzeniem, a ich podanie na stół zaplanować z dużą dokładnością – innymi słowy, dania z piekarnika. Ten przepis na karkówkę jest tak prosty, a efekt taki pyszny, że trudno mu się oprzeć.
Pieczona karkówka
Karkówka jest dość tłustą częścią tuszy wieprzowej i to czyni ją idealną do pieczenia. Wiadomo wszak nie od dziś, że to tłuszcz jest nosicielem smaku, a potrawy z tłustych mięs są bardzo soczyste i aromatyczne, nie potrzebując do tego zbytnich zabiegów.
Jednak tłuste mięso dla zbalansowania zdrowotnych właściwości posiłku potrzebuje przeciwwagi w postaci warzyw. Dlatego też uwielbiam ten przepis na karkówkę pieczoną z warzywami i polecam go każdemu do wypróbowania.
Pieczona karkówka z warzywami – czego potrzeba?
Kiedy na stole pojawia się to danie, wszyscy od razu się na nie rzucają. Aromat wręcz mnie wyprzedza, kiedy niosę je z kuchni, a domownikom leci ślinka. Ja doceniam w nim jeszcze jedno – jest to przepis niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu, a – oczywiście nie licząc pieczenia – zajmuje kilkanaście minut.
Składniki
- ok. 1,5 kg karkówki wieprzowej
- 4 cebule
- 1/2 pora
- 3-4 marchewki
- 1 pietruszka
- czerwona papryka
- 3 łyżki przecieru pomidorowego, ketchupu lub sosu barbecue
- 1 łyżka majonezu
- kmin rzymski, suszona papryka, granulowany czosnek
- sól, pieprz
Przepis na pieczoną karkówkę z warzywami
Kawał karkówki kroję w plastry grubości 1,5-2 cm. Dobrze przekroić ją wcześniej na pół, wtedy plastry łatwiej układają się w niektórych naczyniach żaroodpornych. Pokrojone plastry karkówki nacieram z obu stron przyprawami, pamiętając wcześniej, by kmin rzymski rozetrzeć w moździerzu. M ięso zostawiam w marynacie na czas przygotowania pozostałych składników, a czasem nawet przygotowuję je wcześniej.
Cebulę kroję w plastry grubości ok. 8 mm i wrzucam do naczynia żaroodpornego. Podobnie kroję marchewkę i pietruszkę oraz paprykę. Warzywa mieszam na dnie naczynia.
Przygotowuję sos z ketchupu lub sosu barbecue i majonezu. Po dokładnym wymieszaniu przerzucam go do warzyw i mieszam, a następnie solę i pieprzę to “piętro” zapiekanki. Na wierzch układam mięso w plastrach.
Całość przekładam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piekę przez 20 minut, a następnie przewracam mięso na kolejne 20 minut. Teraz czas przykryć naczynie i dusić całość jeszcze około godziny. Po tym czasie karkówka jest gotowa do podania na stół.
Podobny przepis ukazał się ostatnio na profilu Gotowanie jest proste na Youtube (skąd pochodzą zdjęcia w tym tekście), a u nas znajdziesz też przepis na karkówkę w sosie własnym i inne grillowane mięsa według Makłowicza .