Co zrobić, aby jajka na miękko wyszły idealnie? Zdradzamy patent szefów kuchni
Sprawdźcie, co zrobić, aby jajka na miękko wyszły idealnie. Zdradzimy patent szefów kuchni, dzięki któremu ta sztuka uda się wam za każdym razem. Od tej pory będziecie mogli się raczyć ugotowanym jajkiem z płynnym żółtkiem.
Na śniadanie często gotujemy jajka. Zajmuje to niewiele czasu, a w ten sposób otrzymujemy smaczny i wartościowy posiłek. Jajka można gotować na twardo lub na miękko. Te drugie są smaczniejsze, a z pewnością lżej strawne.
Jednak ugotowanie jajek na miękko nie jest takie proste, jak się wydaje. Niby wiemy, ile czasu trzeba je gotować, a i tak często wychodzą już zbyt mocno ścięte. Dlatego zdradzimy wam sprytny patent szefów kuchni, który rozwiąże ten problem raz na zawsze.
Jak ugotować idealne jajka na miękko?
Jeśli obawiasz się, że tym razem jajka znów nie będą miały płynnego żółtka, przetestuj nowy trik. Nie licz czasu gotowania jajek, tylko włóż je do garnka z zimną wodą i zacznij je podgrzewać.
Gotuj je na niedużym ogniu do czasu, aż woda zacznie się gotować. Wtedy zestaw garnek z ognia, wyjmij jajka i pozostaw je, by przestygły.
Gdy zaczniesz je skubać, okaże się, że białko jest ścięte, a żółtko pozostało idealnie płynne. Prawda, że to super proste rozwiązanie?
Jak długo gotować jajka na miękko?
Jeśli jednak chcesz trzymać się starej metody gotowania jajek, musisz je włożyć do wrzątku i mierzyć czas. Czas gotowania jajek zależy od ich wielkości. I tak małe jajka należy gotować 3,5 minuty, średniej wielkości 4,5 minuty, a duże 5,5 minuty.
By jednak jajka nie pękły po włożeniu do gorącej wody, wcześniej trzeba je ogrzać do temperatury pokojowej. Wyjmij je więc z lodówki przynajmniej godzinę wcześniej. W naszym serwisie znajdziesz też przepis na jajka po wiedeńsku , a także na jajka w koszulkach .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić klasyczny chlebek bananowy? Nie ma nic prostszego
-
Dlaczego warto pić napar z siemienia lnianego? Ma mnóstwo korzyści
-
Czy herbata zawiera kofeinę? Odpowiedź nie jest jednoznaczna
Źródło: shareinfo