Co zrobić by kluski śląskie nie wyszły twarde?
Kluski śląskie są prawdziwym kulinarnym szlagierem. Niestety, czasami pomimo naszych starań, stają się one twarde. Wówczas ciężko czerpać przyjemność z zajadania. Unikniemy takiego scenariusza, jeśli podczas przygotowywania klusek śląskich zachowamy odpowiednie proporcje. Powinniśmy również wykorzystywać ziemniaki typu B i C.
Nie da się ukryć, że kluski śląskie zajmują szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby zajadać je praktycznie nieustannie. Warto wiedzieć, jak przygotować je w idealny sposób.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Twarde kluski śląskie przestana być problemem
Smakowite kluski śląskie często goszczą na naszych stołach. Jakiś czas temu prezentowaliśmy sprawdzony przepis na uwielbiany dodatek obiadowy . Dziś nasza uwaga skupi się na odpowiednim przygotowywaniu klusek śląskich.
Kluski śląskie mogą okazać się kulinarnym rozczarowaniem. Dzieje się tak zwłaszcza wtedy, gdy wychodzą twarde. Aby uniknąć przykrego scenariusza, powinniśmy użyć odpowiedniego rodzaju ziemniaków .
Ziemniaki na kluski śląskie powinny być typu B lub C . Odmiany zaliczające się do typu B określa się mianem ogólnoużytkowych. Z kolei ziemniaku typu C są lekko mączyste. Jednak konsystencja klusek śląskich nie zależy wyłącznie od rodzaju bulw.
Pamiętaj o odpowiednich proporcjach
Nie od dziś wiadomo, że w kulinariach absolutnie konieczne jest zachowywanie odpowiednich proporcji. Kluski śląskie nie są w tej materii wyjątkiem. Nawet najlepiej dobrane ziemniaki nie zagwarantują nam sukcesu, jeśli zaburzymy proporcje .
Kluski śląskie nie wyjdą twarde, jeśli na cztery części ziemniaków przypadnie jedna część mąki. Nie można zapomnieć także o jajkach. Należy dodać jedno na każde 500 g bulw. Zachowanie wymienionych proporcji zaowocuje idealnymi kluskami śląskimi.
Jak widać, przygotowanie dobrych klusek śląskich nie jest takie trudne. Wystarczy mieć na uwadze kilka istotnych zasad. Warto również pamiętać o tym, co należy zrobić, by kluski śląskie nie sklejały się w trakcie gotowania .
Canva / sitriel
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Winiary