Smakosze.pl Porady Co zrobić by makaron się nie posklejał?
canva/Tonkovic, Getty Images Pro

Co zrobić by makaron się nie posklejał?

23 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Gotowanie makaronu jest czynnością tak powszechną, że każdy miał z nią styczność. Mało kto jednak wie co zrobić, aby pasta się nie sklejała. Absolutną podstawą jest dodawanie dużej ilości wody. Dzięki niej makaron będzie miał odpowiednią przestrzeń i nie zlepi się.

Makaron wykorzystujemy do najróżniejszych potraw. Bez wątpienia największą sławą cieszy się w tym przypadku kuchnia włoska, w której wszelakie pasty są podstawą żywienia Włochów.

W Polsce także stanowi ważny element codziennej diety. Makaron dodajemy do zup czy sosów, a więc stosunkowo często musimy go gotować. Jak tego dokonać, aby kluski nie posklejały się ze sobą?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak gotować makaron?

Pytając się Włocha o to zagadnienie, od razu usłyszymy, że najważniejsza jest duża ilość wody. Gdy makaron nie może swobodnie pływać w garnku, styka się z innymi kluskami i skleja w wielką bryłę.

Optymalne proporcje wody do makaronu wynoszą jeden litr na 100 g makaronu. Może się to wydawać dużą ilością, jednak dzięki temu każdy obiad z pastą będzie idealnie przygotowany.

Dużo soli

Niektórzy obawiają się solenia wody na makaron, gdyż sądzą, że finalny produkt będzie przesolony. Najlepsi szefowie kuchni wskazują jednak, że woda na makaron powinna być tak słona, jak woda morska.

Po odcedzeniu pasty, pod żadnym pozorem nie przelewaj jej zimną wodą. W taki sposób spłukuje się skrobię, która wiąże sos i ułatwia przyklejanie się go do powierzchni makaronu.

Nie dodawaj oleju do wody

Polacy często popełniają ten błąd, myśląc, że tłuszcz uchroni makaron od sklejania się. O ile tłuszcz faktycznie pokryje go warstwą, wcale nie poprawi smaku ani właściwości makaronu. Gdy zaleje się go sosem, ten nie będzie do niego przywierał, przez co przyjemność z jedzenia stanie się znacznie mniejsza - w końcu nikt nie chce jeść samej pasty, z sosem spoczywającym na dnie talerza. Jakiś czas temu prezentowaliśmy recepturę na domowy dodatek do rosołu . Warto również wypróbować przepis na makaron z truskawkami .

Makaron

Źródło: canva/elifesra, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dorotasmakuje.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy