Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o zwykłych faworkach. Jest 100 razy lepszy patent. W roli głównej ziemniaki
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 20.01.2023 08:11

Zapomnij o zwykłych faworkach. Jest 100 razy lepszy patent. W roli głównej ziemniaki

faworki ziemniaczane
ARKADIUSZ ZIOLEK / East News

Każdy jadł słodkie faworki na tłusty czwartek, ale czy słyszeliście kiedyś o faworkach wytrawnych? Ten specjał przygotowuje się na bazie ciasta z gotowanych ziemniaków i podaje z sosem, np. czosnkowym. Brzmi pyszne, a jak smakuje!

Faworki ziemniaczane bez trudu wykonasz z zaledwie 4 składników. Niezbędne do tego przepisu produkty większość z nas ma na co dzień w swojej kuchni. Do faworków przygotuj ulubiony sos. Ta chrupiąca przekąską sprawdzi się nie tylko na Tłusty Czwartek.

Faworki z ciasta z ziemniaków nie są wcale nowym wymysłem. W wielu domach taki poczęstunek był przygotowywany lata temu przez babcie. Z przyjemnością prezentujemy ten pyszny, choć trochę zapomniany przepis. Na pewno nie będziecie zawiedzeni.

Przepis na wytrawne faworki ziemniaczane

Składniki:

  • 5-6 ugotowanych ziemniaków (ok. 500 g)

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 jajko

  • 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich

  • olej rzepakowy do smażenia

Składniki na sos:

  • 3 łyżki śmietany 18%

  • 2 łyżki majonezu

  • 2-3 ząbki czosnku

  • sól i pieprz do smaku

  • opcjonalnie 1 łyżeczka ulubionych ziół (np. majeranek, rozmaryn, oregano itp.)

Jak usmażyć wyśmienite faworki z ziemniaków?

Ugotowane i wystudzone ziemniaki do faworków przepuść przez praskę lub dokładnie rozgnieć tłuczkiem. Dodaj do nich oba rodzaje mąki, zioła oraz jajko. Składniki bardzo dokładnie połącz, wyrabiając z nich gładkie ciasto.

Ziemniaczaną masę do faworków podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek na podsypanym mąką blacie. Uzyskane płaty ciasta formuj w prostokąty, następnie podziel je w paseczki o wymiarach ok. 3 cm na 10 cm.

W prostokątach zrób niewielkie nacięcie na środku wzdłuż. Przez powstałą dziurkę przełóż jeden koniec ciasta, tworząc typowy dla faworków kształt. Czynność powtarzaj, aż zużyjesz całą porcję ciasta.

Na patelni dobrze rozgrzej olej rzepakowy. Kiedy tłuszcz zacznie skwierczeć, nałóż na niego porcję faworków. Oleju powinno być tyle, by niemal całkowicie przykrywał zawartość patelni. Faworki smaż partiami z obu do momentu, aż będą miały złocisty kolor, po usmażeniu odsączaj je z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.

Przygotuj sos do faworków. W osobnej miseczce wymieszaj śmietanę z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem i ewentualnie ziołami. Faworki ziemniaczane podawaj z sosem. Miłośnikom tej przekąski podajemy sprawdzony sposób na faworki lane. Ekspresowe chruściki na słodko zachwycą wszystkich domowników.

Canva / Kuvona
Canva / Kuvona

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: