Smakosze.pl Przepisy Co zrobić, żeby pyzy się nie rozpadały?
canva/arfo

Co zrobić, żeby pyzy się nie rozpadały?

15 stycznia 2022

Pyzy są pysznym pomysłem na obiad, który idealnie sprawdzi się w sytuacji, gdy lodówce zalegają nam ugotowane ziemniaki. Aby jednak kluski się nie rozpadły, musimy pamiętać o jednym, istotnym szczególe — warzywa należy starannie przecisnąć przez praskę. To pozwoli na uzyskanie odpowiedniej konsystencji ciasta. Pyzy nie rozpadną się przy gotowaniu.

Po pyzy często sięgamy, gdy brak nam pomysłu na wykorzystanie zalegającego w lodówce purée ziemniaczanego. Jeśli dysponujemy przy tym mięsnymi kawałkami z niedawno gotowanego aromatycznego rosołu , pyszny ziemniaczany rarytas z dodatkiem mięsnego farszu sprawdzi się jako smaczny sycący posiłek.

Przepis na doskonałe pyzy ziemniaczane z farszem

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków

  • 150 - 200 g mąki pszennej

  • 100 g mąki ziemniaczanej

  • 1 jajo

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • sól w ilości do smaku

  • 300 g dowolnego farszu

Przygotowanie:

Ziemniaki starannie przeciskamy przez praskę. Łączymy je z mąką pszenną i ziemniaczaną. Następnie wbijamy jajko i dodajemy olej. Wyrabiamy ciasto, aż zrobi się bardziej zwarte. Jednocześnie powinno ono pozostać przyjemnie miękkie i delikatne.

Z ciasta formujemy zgrabny walec i odkrawamy od niego kawałki do uformowania pyz. porcję ciasta rozpłaszczamy w dłoniach, a następnie wykładamy łyżkę farszu i sklejamy ciasto w kulkę.

Czynności powtarzamy, aż do wyczerpania się ciasta. Ziemniaczane kulki gotujemy we wrzątku przez około 10 minut. Czas gotowania będzie zależał od ich rozmiaru. Gotowe pyzy odławiamy łyżką cedzakową i podajemy z okrasą.

Wskazówka: prostym farszem do pyz może być mięso, które pozostało nam z przyrządzania rosołu wymieszane z podsmażoną cebulką i bułką tartą. Możecie te sięgnąć po sprawdzony babciny przepis na mięsne nadzienie .

Ugotowane mięso kurczaka
Ugotowane mięso kurczaka będzie idealne do mięsnego farszu

Źródło zdjęcia: canva/VvoeVale

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy