Co zrobić, żeby pyzy się nie rozpadały?
Pyzy są pysznym pomysłem na obiad, który idealnie sprawdzi się w sytuacji, gdy lodówce zalegają nam ugotowane ziemniaki. Aby jednak kluski się nie rozpadły, musimy pamiętać o jednym, istotnym szczególe — warzywa należy starannie przecisnąć przez praskę. To pozwoli na uzyskanie odpowiedniej konsystencji ciasta. Pyzy nie rozpadną się przy gotowaniu.
Po pyzy często sięgamy, gdy brak nam pomysłu na wykorzystanie zalegającego w lodówce purée ziemniaczanego. Jeśli dysponujemy przy tym mięsnymi kawałkami z niedawno gotowanego aromatycznego rosołu , pyszny ziemniaczany rarytas z dodatkiem mięsnego farszu sprawdzi się jako smaczny sycący posiłek.
Przepis na doskonałe pyzy ziemniaczane z farszem
Składniki:
-
1 kg ugotowanych ziemniaków
-
150 - 200 g mąki pszennej
-
100 g mąki ziemniaczanej
-
1 jajo
-
1 łyżka oleju rzepakowego
-
sól w ilości do smaku
-
300 g dowolnego farszu
Przygotowanie:
Ziemniaki starannie przeciskamy przez praskę. Łączymy je z mąką pszenną i ziemniaczaną. Następnie wbijamy jajko i dodajemy olej. Wyrabiamy ciasto, aż zrobi się bardziej zwarte. Jednocześnie powinno ono pozostać przyjemnie miękkie i delikatne.
Z ciasta formujemy zgrabny walec i odkrawamy od niego kawałki do uformowania pyz. porcję ciasta rozpłaszczamy w dłoniach, a następnie wykładamy łyżkę farszu i sklejamy ciasto w kulkę.
Czynności powtarzamy, aż do wyczerpania się ciasta. Ziemniaczane kulki gotujemy we wrzątku przez około 10 minut. Czas gotowania będzie zależał od ich rozmiaru. Gotowe pyzy odławiamy łyżką cedzakową i podajemy z okrasą.
Wskazówka: prostym farszem do pyz może być mięso, które pozostało nam z przyrządzania rosołu wymieszane z podsmażoną cebulką i bułką tartą. Możecie te sięgnąć po sprawdzony babciny przepis na mięsne nadzienie .
Źródło zdjęcia: canva/VvoeVale
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: newsy.gotujmy