Cudownie pikantna surówka z pora z dodatkiem majonezu
Por to niezwykle zdrowe warzywo, z którego warto przygotować surówkę. Pikantny charakter pora dobrze jest przełamać słodkim smakiem jabłka. Doskonałym uzupełnieniem całości będzie majonez, dzięki któremu ten dodatek do obiadu stanie się jeszcze pyszniejszy.
Surówka z pora jest doskonałym dodatkiem do dań obiadowych, zwłaszcza tych zawierających mięso. Ale będzie też pasować do dań wegetariańskich.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ponieważ por jest wyraźny w smaku, delikatnie pikantna surówka z jego dodatkiem będzie idealna do mniej przyprawionych, łagodniejszych potraw. Zobacz jak szybko ją przygotować.
Przepis na surówkę z pora, selera i jabłka
Składniki:
-
średniej wielkości por (najlepiej jasna część),
-
pół korzenia selera,
-
jabłko,
-
łyżeczka soku z cytryny,
-
2 łyżki natki pietruszki,
-
2 łyżki majonezu,
-
2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany,
-
sól, pieprz
Przygotowanie surówki z pora
Por oczyść z wierzchnich liści, usuń ciemnozielone liście, tak by pozostała tylko zwarta część. Przekrój ją wzdłuż na połowę, wypłucz pod bieżącą, zimną wodą. Pokrój w cienkie paski.
Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach, skrop sokiem z cytryny. Seler obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Natkę opłucz, osusz. Listki drobno posiekaj.
Rozdrobnione warzywa umieść w dużej salaterce, oprósz lekko solą i świeżo zmielonym pieprzem, wymieszaj.
Majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym lub śmietaną. Jeśli sos jest zbyt gęsty możesz go rozrzedzić 1-2 łyżkami wody. Sos dodaj do warzyw, wymieszaj. Smacznego!
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: haps