Smakosze.pl Przepisy Delikatne jak chmurka ciasto bez pieczenia "mleczne okienko"
canva/Markus Volk, Getty Images

Delikatne jak chmurka ciasto bez pieczenia "mleczne okienko"

4 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ciasto bez pieczenia uratowało już niejeden obiad, gdy główny deser z jakiegoś powodu się nie udał. "Mleczne okienko" to połączenie kremu z bitej śmietany, ptasiego mleczka i posypki czekoladowej. Jego wygląd zachwyca i każdy chce natychmiast go spróbować.

Ciasto bez pieczenia to pewny sposób na sukces cukierniczy w domowych warunkach. Przygotowanie takiego ciasta jest banalnie proste i wymaga jedynie cierpliwości, gdy tężeje w lodówce.

"Mleczne okienko" jest ciekawą wariacją na temat ptasiego mleczka, które zanurzone jest w kremie śmietanowym. Dobierz swój ulubiony smak i połącz go z pasującą galaretką, a deser z pewnością przejdzie twoje oczekiwania.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ciasto bez pieczenia "mleczne okienko"

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Przeczytaj ten artykuł , w którym pokazujemy, jak sparzyć kapustę na gołąbki bez wody. W tym tekście zdradzamy sposób na pyszną surówkę ze świeżej białej kapusty.

Składniki:

  • 15 herbatników

  • 1 opakowanie ptasiego mleczka

  • 600 ml śmietany 36%

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 2 galaretki o smaku pasującym do ptasiego mleczka

  • 2 szklanki wrzątku

  • 1/2 tabliczki czekolady

Wsyp galaretki do wrzątku i mieszaj, aż się rozpuszczą. Odstaw je do ostygnięcia. Formę do pieczenia wyłóż pergaminem i ułóż na nim spód z herbatników.

Śmietanę 36% wymieszaj z cukrem i ubij na sztywną pianę przy pomocy miksera. Gdy galaretki już przestygły, dodaj je do bitej śmietany. Połącz je delikatnie szpatułką. 1/3 masy wylej na herbatniki w formie.

Rozsmaruj ją równomiernie i połóż na niej w równych rzędach ptasie mleczko. Zalej je resztą masy śmietanowej i wygładź jej powierzchnie. Obsyp je startą na tarce czekoladą. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, aby stężało. Smacznego.

Ptasie mleczko

Źródło: canva/RobsonPL, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: smaker.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy