Smakosze.pl Przepisy Zrób tak z kartonem po mleku, przebojowy deser zachwyci każdego. Dokładki gwarantowane
Screen z filmu pochodzi z profilu Cookrate - Polska na Facebook

Zrób tak z kartonem po mleku, przebojowy deser zachwyci każdego. Dokładki gwarantowane

28 sierpnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Deser z kartonika po mleku to absolutny hit Internetu. Deser przygotowany z masy budyniowej, truskawek i herbatników dosłownie rozpływa się w ustach i każdy prosi o dokładkę. Doskonałym pomysłem jest również przygotowanie foremki do ciasta z kartonika po mleku.

Na profilu Cookrate - Polska na platformie Facebook, znajdziemy wiele prostych pomysłów na pyszne dania, ciasta i desery. Deser z kartonika po mleku dosłownie podbij wszystkie fora kulinarne i strony internetowe. Przepis i zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzą właśnie z profilu Cookrate- Polska na Facebooku.

Deser z kartonika po mleku przygotujemy błyskawicznie. Wystarczy ugotować budyń z cukrem, ostudzić i wymieszać z pokruszonymi herbatnikami i pokrojonymi truskawkami. Całą masę wlewamy do foremki przygotowanej z kartonu i wstawiamy do lodówki na godzinę.

Gotowy deser z kartonika po mleku możemy udekorować oryginalnym kakao. Cookrate- Polska na Facebook pokazali ciekawy sposób dekoracji: połowę ciasta przykrywamy papierem do pieczenia, resztę oprószamy kakao, następnie zdejmujemy papier i mamy piękną i prostą dekorację.

Deser z kartonika po mleku, prośby o dokładkę gwarantowane

Składniki:

  • karton po mleku

  • 600 ml mleka

  • 100 g ciemnych herbatników

  • 80 budyniu waniliowego bez cukru

  • 140 g cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • kakao do posypania deseru

  • 200 g truskawek

Jak zrobić deser z kartonika po mleku? Będzie gotowy błyskawicznie i jeszcze szybciej zniknie z talerzy

Pusty karton po mleku ustaw tak, aby leżał w poziomie na większej części ścianki, następnie odetnij górną ściankę, żeby powstała foremka. Na spodzie poukładaj truskawki pokrojone w plasterki.

Z mleka odlej pół szklanki i wymieszaj w nim budynie w proszku, resztę zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy mleko będzie się gotować, wlej budynie i gotuj na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.

Gdy budyń będzie zimny, dodaj do niego pokrojone truskawki, pokruszone herbatniki czekoladowe i dokładnie wymieszaj, następnie przełóż do foremki z kartonu po mleku i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem oprósz oryginalnym kakao.

Pomysł na równie szybkie ciasto bez pieczenia? Ciasto Mars na herbatnikach dosłownie rozpływa się w ustach. Doskonałym ciastem jest również ciasto z herbatnikami i mascarpone , smacznego.

Truskawki
canva/MariaUspenskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Cookrate - Polska na Facebook

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy