Smakosze.pl
Ogórki kiszone

canva/tibungla

Dlaczego ogórki kiszone się psują?

26 Maja 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Popsute ogórki kiszone mogą nadawać się jedynie do wyrzucenia. Jest to zmora każdego smakosza. W końcu potrawa uważana jest za wielki przysmak. Co robić, aby zawsze cieszyć się ich niebiańskim smakiem?

Zepsute ogórki kiszone są prawdziwą zmorą każdego smakosza. Absolutnie nie nadają się one do spożycia. Aby uniknąć takiej nieprzyjemnej sytuacji, należy zawsze stosować się kilku zasad. To właśnie dzięki nim unikniemy wielkiego rozczarowania.

W jaki sposób przygotować ogórki kiszone, aby się nie zepsuły?

Eksperci wielokrotnie wspominają o tym, jak niezwykle istotne jest źródło, z którego pochodzą nasze warzywa. Zawsze wybierajmy świeże, zdrowe i dorodne ogórki, bez plamek lub uszkodzeń. Nawet niewielka ilość pleśni może spowodować, że będą się one nadawały jedynie do wyrzucenia.

Zadbaj również o odpowiednią jakość słoików. Wprawdzie nie muszą być one całkiem nowe, ale staraj się unikać tych, na których widoczne jest zarówno uszkodzenie szkła, jak i wieczka. To również może wpłynąć na stan naszych przetworów.

Podczas kiszenia ważna jest również odpowiednia temperatura. Niektórzy uważają, że im jest ona wyższa tym fermentacja przebiega szybciej. Zbyt wysoka może się jednak wiązać z ryzykiem szybkiego zepsucia się naszych ogórków. Poniżej podajemy jeden z najlepszych przepisów na kiszone ogórki.

Przepis na kiszone ogórki

Składniki:

  • kilogram ogórków

  • 2 łyżki soli 

  • 1 litr wody 

  • liść winogron

  • liść dębu 

  • liść wiśni

  • kilka ziaren czarnego pieprzu 

  • koper

  • chrzan

  • ząbek czosnku

źródło: pixabay

Jak to zrobić?

Dokładnie umyj ogórki, tak aby pozbyć się wszystkich możliwych zabrudzeń. Zagotuj wodę i rozpuść w niej 2 płaskie łyżki soli. Na dnie wyparzone słoika wyłóż liście: winogron, dębu oraz wiśni.

Ułóż ciasno ogórki, dodaj do nich cienki słupek chrzanu, koper, ząbek czosnku oraz kilka ziaren pieprzu. Wierzch przykryj liściem dębowym. Całość zalej wrzątkiem z solą.

Zakręć ogórki i połóż w ustronnym miejscu. Powinny być gotowe za około 5 dni! Smacznego ;)

Polecamy również przepis na wyborną kiszoną rzodkiewkę. Z pewnością znajdzie się również dla niej miejsce na kuchennej półce.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

źródło: winiary/ przepisy tradycyjne

Podobne artykuły

naleśniki ciasto

Porady

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

Czytaj więcej >

Porady

Ukryta funkcja kas samoobsługowych

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?

Czytaj więcej >
Szypułki truskawek mają pewne sekrety

Porady

Czy szypułki z truskawek są jadalne?

Czytaj więcej >
Grzyby o odpychającej goryczy

Porady

Goryczak żółciowy - grzyb, którego lepiej omijać

Czytaj więcej >
kawa w upały

Porady

Czy można pić kawę w upalne dni?

Czytaj więcej >