Dlaczego warto dodać do kawy szczyptę chili? Nie chodzi tylko o zaostrzenie smaku
Kawa z dodatkiem chili bez wątpienia jest napojem z charakterem. Poza walorami smakowymi, pikantna przyprawa nadaje naparowi nowych właściwości. Kawa z chili rozgrzewa, wzmacnia organizm, a także pomaga w walce z nadwagą. Koniecznie dowiedz się więcej na ten temat.
Kawę z chili można przygotować na różne sposoby. Koneserzy zadowolą się dodatkiem samego ostrego proszku, pozostałe osoby mogą zaś złagodzić pikantność dodatkiem mleka lub bitej śmietany. Jedno jest pewne - kawy z tym niezwykłym dodatkiem z pewnością warto spróbować.
Jakie właściwości ma kawa z chili?
Kawa z chili jest idealną propozycją dla osób, które lubią ostrzejsze smaki . Charakterystyczne pieczenie w język to nie jedyne, co ten napój może nam zaoferować . Dowiedz się jakie działanie ma chili i czemu warto dodawać je do kawy .
Przyprawa chili zawiera w sobie związek zwany kapsaicyną . To właśnie on odpowiada za ostry smak . Ze względu na swoją pikantność, kapsaicyna doskonale rozgrzewa organizm , stymulując wytwarzanie ciepła.
Rozkoszne ciepłe uczucie rozlewające się po ciele to nie jedyny skutek wypicia kawy z chili . Produkcja ciepła dodatkowo przyspiesza metabolizm , dzięki czemu pośrednio wpływa na spalanie komórek tłuszczowych . Kawa z chili pita bez kalorycznych dodatków (jak cukier, mleko czy śmietanka) może zatem realnie wspomóc proces odchudzania .
Poza właściwościami rozgrzewającymi, chili ma także działanie zbliżone do witamin A, C i E . Wykazuje właściwości bakteriobójcze oraz wzmacnia odporność . Kawa z chili, poza byciem smacznym napojem, ma więc także działanie prozdrowotne .
Jak przygotować kawę z dodatkiem chili?
Sposobów na kawę z chili jest kilka . Od przygotowania naparu jedynie z przyprawą, po łagodzenie pikantnego smaku rozmaitymi dodatkami . Przedstawiamy garść inspiracji w tym zakresie.
Podstawowy przepis na kawę z chili jest dziecinnie prosty . Wystarczy zaparzyć ulubioną kawę i doprawić ją szczyptą ostrego proszku . Do tej podstawowej wersji z powodzeniem można dodać także spienione mleko .
Z chili możesz przyrządzić również kawę w wersji deserowej . W niewielkiej ilości słodkiej śmietanki rozpuść w kąpieli wodnej kilka kostek mlecznej czekolady . Następnie do takiej mieszanki dolej przyprawione za pomocą chili espresso . Rozgrzewającą kawę możesz udekorować odrobiną kakao .
Chili to nie jedyny niezwykły dodatek, który warto dodać do kawy . Deserowa kawa o smaku szarlotki zaskoczy niejedną osobę .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Tradycyjna, babcina surówka z kiszonej kapusty. Absolutny, niezawodny klasyk
-
Dzień Placków Ziemniaczanych. Podajemy prosty przepis na kultowe danie
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama