Smakosze.pl Porady Dlaczego warto dodać do kawy szczyptę chili? Nie chodzi tylko o zaostrzenie smaku
canva/Olena Rudo

Dlaczego warto dodać do kawy szczyptę chili? Nie chodzi tylko o zaostrzenie smaku

14 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Kawa z dodatkiem chili bez wątpienia jest napojem z charakterem. Poza walorami smakowymi, pikantna przyprawa nadaje naparowi nowych właściwości. Kawa z chili rozgrzewa, wzmacnia organizm, a także pomaga w walce z nadwagą. Koniecznie dowiedz się więcej na ten temat.

Kawę z chili można przygotować na różne sposoby. Koneserzy zadowolą się dodatkiem samego ostrego proszku, pozostałe osoby mogą zaś złagodzić pikantność dodatkiem mleka lub bitej śmietany. Jedno jest pewne - kawy z tym niezwykłym dodatkiem z pewnością warto spróbować.

Jakie właściwości ma kawa z chili?

Kawa z chili jest idealną propozycją dla osób, które lubią ostrzejsze smaki . Charakterystyczne pieczenie w język to nie jedyne, co ten napój może nam zaoferować . Dowiedz się jakie działanie ma chili i czemu warto dodawać je do kawy .

Przyprawa chili zawiera w sobie związek zwany kapsaicyną . To właśnie on odpowiada za ostry smak . Ze względu na swoją pikantność, kapsaicyna doskonale rozgrzewa organizm , stymulując wytwarzanie ciepła.

Rozkoszne ciepłe uczucie rozlewające się po ciele to nie jedyny skutek wypicia kawy z chili . Produkcja ciepła dodatkowo przyspiesza metabolizm , dzięki czemu pośrednio wpływa na spalanie komórek tłuszczowych . Kawa z chili pita bez kalorycznych dodatków (jak cukier, mleko czy śmietanka) może zatem realnie wspomóc proces odchudzania .

Poza właściwościami rozgrzewającymi, chili ma także działanie zbliżone do witamin A, C i E . Wykazuje właściwości bakteriobójcze oraz wzmacnia odporność . Kawa z chili, poza byciem smacznym napojem, ma więc także działanie prozdrowotne .

Jak przygotować kawę z dodatkiem chili?

Sposobów na kawę z chili jest kilka . Od przygotowania naparu jedynie z przyprawą, po łagodzenie pikantnego smaku rozmaitymi dodatkami . Przedstawiamy garść inspiracji w tym zakresie.

Podstawowy przepis na kawę z chili jest dziecinnie prosty . Wystarczy zaparzyć ulubioną kawę i doprawić ją szczyptą ostrego proszku . Do tej podstawowej wersji z powodzeniem można dodać także spienione mleko .

Z chili możesz przyrządzić również kawę w wersji deserowej . W niewielkiej ilości słodkiej śmietanki rozpuść w kąpieli wodnej kilka kostek mlecznej czekolady . Następnie do takiej mieszanki dolej przyprawione za pomocą chili espresso . Rozgrzewającą kawę możesz udekorować odrobiną kakao .

Chili to nie jedyny niezwykły dodatek, który warto dodać do kawy . Deserowa kawa o smaku szarlotki zaskoczy niejedną osobę .

chili
canva/ma-no

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy