Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dzień Placków Ziemniaczanych. Podajemy prosty przepis na kultowe danie

Dzień Placków Ziemniaczanych. Podajemy prosty przepis na kultowe danie

Przepis na placki ziemniaczane
canva/PM78

13 listopada w kalendarzu świąt nietypowych znajdziemy Dzień Placków Ziemniaczanych. Każda okazja do sięgnięcia po lubiane, sycące danie jest dobra. Podpowiadamy jak przygotować ten znakomity przysmak. Ni zajmie wam wiele czasu, a smakuje wyśmienicie.

Placki ziemniaczane są potrawą pochodzącą z XVII wieku. Były wtedy tak powszechne, jak teraz chleb, a mniej zamożni przyrządzali je nawet ze zgniłych ziemniaków. Dziś szczęśliwie możemy zrobić nieco bogatszą ich wersję i zjeść rarytas nawet z pełnym smaku gulaszem.

Nasz przepis oparty jest o najprostsze składniki, czyli mączyste ziemniaki, cebulę i mąkę pszenną. Nawet jajko można pominąć, jeśli akurat nie mamy go pod ręką lub chcemy zrobić danie bez produktów odzwierzęcych. W takiej wersji też będzie smaczne. Zwłaszcza gdy skusicie się na dodatek czosnku.

Przepis na proste placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków typu B lub C

  • 1 większa cebula

  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)

  • 20-30 g mąki pszennej

  • 1 duże jajo (można pominąć)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić placki ziemniaczane? Prosty patent na chrupiący przysmak

Zaczynamy od starannego obrania i umycia warzyw. Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a następnie odlewamy sok. Odstawiamy go na bok. W międzyczasie obieramy i rozdrabniamy cebulę. Możemy skorzystać z tarki lub po prostu ją pokroić.

Dodajemy warzywo do pulpy ziemniaczanej, a następnie doprawiamy całość solą i pieprzem. Jeśli mamy ochotę na bardziej wyraziste placki ziemniaczane, dodajemy także posiekany czosnek. Następnie przekładamy osad, który utworzył się na dnie miski z sokiem z ziemniaków. To tzw. krochmal, który zagęści masę.

Wsypujemy także mąkę pszenną i wbijamy jajko, jeśli go używamy. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy na nim niewielkie porcje przygotowanego ciasta, uprzednio formując je w owale.

Każdy placek ziemniaczany zrumieniamy na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Powtarzamy z drugiej strony. Osuszamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z ulubionymi dodatkami np. z kwaśną śmietaną.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na dania z ziemniaków. Szczególnie polecamy prostą zapiekankę z mięsem mielonym. Być może spodoba wam się także patent na pieczoną wersję warzywa z dodatkiem aromatycznych ziół.

Placki ziemniaczane maja swoje święto
canva/woyzzeck

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: