Dlaczego warto dodać do rosołu szklankę zimnej wody? Trick zachwyci każdego
Rosół jest jednym z najczęściej podawanych w naszych domach dań. Prosty babciny patent, polegający na dodaniu zimnej wody sprawi, że zupa nabierze apetycznego wyglądu. Wystarczy szklanka płynu, by sprawić, by danie zachwyciło każdego. Spróbujecie?
Rosół można przygotować na wiele sposobów. Niektóre składniki — takie jak cebula czy imbir — potrafią znacznie poprawić walory dania. Okazuje się, że również dodatek szklanki zimnej wody potrafi dodatnio wpłynąć na wygląd zupy. Trik zdecydowanie jest wart przetestowania.
Zimna woda pomoże wyklarować rosół
Wlewając chodny płyn w trakcie gotowania, hartuje zupę i sprawia, że robi się ona przezroczysta. Prosta czynność może zatem zmienić przeciętnie wyglądające danie w wizualną ucztę.
Co więcej, temperatura wody odgrywa niebagatelną rolę w przygotowywaniu mięsa. Włożenie go do wrzątku powoduje bowiem, że białka w nim zawarte szybko się ścinają i przechodzą do płynu . Efekt jest dobrze znany — mętny rosół.
Zalewając mięso zimną wodą i stopniowo rozgrzewając całość, unikniemy dość powszechnego problemu. Białko z mięsa będzie ścinać się wolniej, tworząc skupiska — zwane szumami — które z łatwością usuniemy przy pomocy łyżki cedzakowej.
Co jeszcze zapobiega mętnieniu rosołu?
Jedną z podstawowych zasad, którymi warto się kierować podczas przygotowania rosołu, jest powolne gotowanie. Nie jest to nieuzasadniona wskazówka. Zbyt intensywne podgrzewanie bowiem, a więc energiczne mieszanie się płynu w garnku, prowadzi do powstania mało klarownej zupy.
Po więcej informacji dotyczących tradycyjnej polskiej zupy zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy jak uratować przesolony rosół . Ten natomiast zdradza triki pozwalające usunąć zmętnienia .
Źródło zdjęcia: canva/majaw
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić cienkie i delikatne naleśniki? Kluczowy jest 1 sekretny trik
-
Jak przygotować soczysty schab z grilla? Sekretem jest wyjątkowa marynata
-
Dlaczego warto dodać do rosołu sok z kiszonej kapusty? Zalety zachwycają
Źródło: newsy.gotujmy, krolrosolu