Smakosze.pl Porady Dlaczego warto dodać do rosołu szklankę zimnej wody? Trick zachwyci każdego
canva/macniak

Dlaczego warto dodać do rosołu szklankę zimnej wody? Trick zachwyci każdego

27 kwietnia 2022

Rosół jest jednym z najczęściej podawanych w naszych domach dań. Prosty babciny patent, polegający na dodaniu zimnej wody sprawi, że zupa nabierze apetycznego wyglądu. Wystarczy szklanka płynu, by sprawić, by danie zachwyciło każdego. Spróbujecie?

Rosół można przygotować na wiele sposobów. Niektóre składniki — takie jak cebula czy imbir — potrafią znacznie poprawić walory dania. Okazuje się, że również dodatek szklanki zimnej wody potrafi dodatnio wpłynąć na wygląd zupy. Trik zdecydowanie jest wart przetestowania.

Zimna woda pomoże wyklarować rosół

Wlewając chodny płyn w trakcie gotowania, hartuje zupę i sprawia, że robi się ona przezroczysta. Prosta czynność może zatem zmienić przeciętnie wyglądające danie w wizualną ucztę.

Co więcej, temperatura wody odgrywa niebagatelną rolę w przygotowywaniu mięsa. Włożenie go do wrzątku powoduje bowiem, że białka w nim zawarte szybko się ścinają i przechodzą do płynu . Efekt jest dobrze znany — mętny rosół.

Zalewając mięso zimną wodą i stopniowo rozgrzewając całość, unikniemy dość powszechnego problemu. Białko z mięsa będzie ścinać się wolniej, tworząc skupiska — zwane szumami — które z łatwością usuniemy przy pomocy łyżki cedzakowej.

Co jeszcze zapobiega mętnieniu rosołu?

Jedną z podstawowych zasad, którymi warto się kierować podczas przygotowania rosołu, jest powolne gotowanie. Nie jest to nieuzasadniona wskazówka. Zbyt intensywne podgrzewanie bowiem, a więc energiczne mieszanie się płynu w garnku, prowadzi do powstania mało klarownej zupy.

Po więcej informacji dotyczących tradycyjnej polskiej zupy zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy jak uratować przesolony rosół . Ten natomiast zdradza triki pozwalające usunąć zmętnienia .

Szklanka wody pomoże wyklarować rosół
Szklanka wody pomoże wyklarować rosół

Źródło zdjęcia: canva/majaw

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy, krolrosolu

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy