Trzy banalne przepisy na błyskawiczne surówki z rzodkiewki
Surówka z rzodkiewki idealnie nadaje się jako dodatek do rozmaitych dań. Istnieje wiele przepisów na warzywne frykasy. Tym razem sięgniemy po trzy, które sprostają wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.
Najlepiej wypróbować receptury właśnie teraz, kiedy bez problemu dostaniemy młode rzodkiewki. Właśnie one cechują się świeżym i lekko ostrym smakiem, który na długo pozostaje w pamięci. Domownicy będą zachwyceni.
Rzodkiewki ze szczypiorkiem
Nie od dziś wiadomo, że rzodkiewki wyróżniają się na tle innych warzyw. Delikatnie ostre nuty smakowe idealnie współgrają z soczystością i delikatnością. Jakiś czas temu prezentowaliśmy recepturę na rzodkiewki w kiszonej odsłonie.
Rzodkiewki idealnie nadają się do przygotowania surówek. Pierwszy z przepisów w znacznej mierze bazuje na tych uwielbianych warzywach. U ich boku zagości wyborny szczypiorek. Jakich składników potrzebujemy?
pęczek rzodkiewek
pęczek szczypiorku
45 g jogurtu
sól
pieprz
Rzodkiewki myjemy i ścieramy na tarce. Szczypiorek drobno siekamy. Oba składniki łączymy w misce z jogurtem. Możemy go zastąpić śmietaną. Wówczas surówka będzie trochę bardziej kaloryczna. Na koniec doprawiamy wszystko solą i pieprzem.
(Canva / Galiyah Assan)
Rzodkiewki w towarzystwie jabłek
Kolejnym pomysłem na surówkę z rzodkiewki, jest specjał, w którym wykorzystamy jabłka oraz marchewki. Przepis nie powinien nikomu przysporzyć najmniejszych problemów. W jakie produkty musimy się zaopatrzyć?
pęczek rzodkiewek
jabłko
marchewka
sól
pieprz
10 ml oliwy
Na początku jabłka obieramy i wycinamy z nich gniazda nasienne. Ścieramy je na tarce o sporych oczkach. Marchewki także obieramy i rozdrabniamy przy użyciu tarki. Podobnie postępujemy z rzodkiewkami. Wszystko mieszamy z oliwą i przyprawami.
Trzecia odsłona surówki z rzodkiewki
Ostatnia z surówek wymaga trochę większego nakładu pracy. Nie jest to jednak równoznaczne, z tym że jej przygotowanie jest trudne. Każdy poradzi sobie z tą recepturą. Co nam będzie potrzebne do przyrządzenia surówki?
pęczek rzodkiewek
główka młodej kapusty
długi ogórek
pęczek koperku
30 g majonezu
60 g jogurtu
sól
Kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści. Następnie warzywo szatkujemy tak, aby było, jak najbardziej rozdrobnione. Rzodkiewki oraz ogórka ścieramy na tarce. Koperek drobno siekamy. Warzywa umieszczamy w misce i doprawiamy solą. Po zamieszaniu odstawiamy je na 15 minut.
Kiedy czas dobiegnie końca, pozbywamy się nadmiaru wody. Gdy ten etap mamy już za sobą, wówczas mieszankę łączymy z majonezem i jogurtem. Surówka w tej odsłonie może być doprawiona odrobiną soku z cytryny. Godny uwagi jest także przepyszny dodatek na bazie selera.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Nie Pieprz; Moje gotowanie; e-przepisykulinarne