Smakosze.pl Porady Dlaczego warto jeść kalarepę i jak ją przygotować?
canva/pilipphoto

Dlaczego warto jeść kalarepę i jak ją przygotować?

16 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zwykle sięgamy po te same warzywa, czyli marchewkę, pomidory, ogórki, cebulę, ziemniaki. Czas urozmaicić dietę, bo wyjdzie nam to na zdrowie. Dziś powiemy wam, dlaczego warto jeść kalarepę, a także jak ją przygotować. Mamy nadzieję, że to cenne warzywo częściej będzie gościć w waszym menu.

Warzywa należą do grupy najzdrowszych produktów spożywczych. Warto je urozmaicać w diecie, po to by nasz organizm otrzymał jak najbardziej zróżnicowane witaminy i sole mineralne. Warto to też zrobić ze względów smakowych.

Kalarepa jest smacznym warzywem z rodziny kapustowatych, po które jednak sięgamy dość rzadko. Nie doceniamy jej walorów zdrowotnych ani smaku. Być może nie znamy też możliwości kulinarnych tego warzywa. Dlatego dziś postaramy się odczarować kalarepę.

Dlaczego warto jeść kalarepę i jak ją przygotować?

Kalarepa zawiera wiele witamin i soli mineralnych. Jest doskonałym źródłem witaminy C. Co ciekawe, 100 g tego warzywa jest w stanie pokryć nasze dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.

Kalarepa obfituje też w witaminy z grupy B, a także w witaminę E i K. Poza tym znajdziecie w niej wapń, magnez, fosfor, potas i cynk. Kalarepa stanowi też doskonałe źródło błonnika.

Ten doskonały skład sprawia, że kalarepa korzystnie wpływa na przemianę materii i pomaga schudnąć. Nie bez znaczenia jest tu fakt, że 100 g tego warzywa, czyli mniej więcej połowa jednej sztuki dostarcza niecałe 30 kcal. Warto więc ją chrupać będąc na diecie odchudzającej.

Jednak kalarepa korzystnie wpływa też na układ nerwowy, a także na wzrok. Ma także właściwości antynowotworowe, bakterio i grzybobójcze. Wspomaga również wątrobę w oczyszczaniu organizmu z toksyn.

Kalarepę najlepiej jeść na surowo, ale doskonale nadaje się też do duszenia, gotowania i pieczenia. Można ją dorzucić do zupy jarzynowej, zapiekanki czy surówki.

Przepis na duszoną kalarepę

Kalarepkę umyj, obierz, pokrój w słupki. Obsmaż ją na 2 łyżeczkach masła, oprósz solą i cukrem, podlej odrobiną wody i duś ok. 10 minut.

Gdy będzie już miękka, zaciągnij ją łyżeczką mąki rozmieszaną w 2-3 łyżkach zimnej wody. Chwilę podgotuj, a potem dodaj posiekany koperek i całość dopraw do smaku.

W naszym serwisie znajdziecie też przepis na surówkę z kalarepy . Dowiecie się też, dlaczego warto pić sok z kalarepy .

duszona kalarepa
duszona kalarepa

Źródło zdjęcia: canva/PingPongCat

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy, egaga

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy