Dlaczego warto włożyć woreczek surowego ryżu do lodówki?
W lodówce trzymamy zarówno produkty ugotowane, jak i świeże. Jednak zwykle te sypkie — takie jak kasza, mąka czy makaron — przechowywane są w szafkach. Dlaczego więc niektórzy umieszczają w lodówce woreczek nieugotowanego ryżu? Okazuje się, że to wcale nie jest zły pomysł.
Trzymanie surowego ryżu w lodówce to prosty trik, który pomaga zachować w niej odpowiednie warunki. Dzięki niemu możemy uniknąć popularnego i dość uciążliwego problemu, jakim jest gromadzenie się wilgoci.
Ryż wciąga wodę i usuwa zapachy
Włożenie ryżu jest prostym, skutecznym i zarazem ekologicznym sposobem na pozbycie się nadmiaru wilgoci z chłodziarki. Co więcej, niweluje on również nieprzyjemne zapachy, które mogą pojawić się na skutek nieprawidłowego przechowywania produktów.
Jedyne, o czym należy pamiętać, to by często wymieniać woreczek. W przeciwnym wypadku sam ryż może stać się przyczyną niemiłej woni w lodówce. Jeśli jest napęczniały, wilgotny lub śliski to znak, że czas najwyższy go wyrzucić.
Podobną rolę w usuwaniu zapachów może odegrać kawa. Jest to jednak metoda zdecydowanie bardziej kosztowna. Innym patentem, o którym pisaliśmy już wcześniej, jest umieszczenie w lodówce czystej gąbki do mycia naczyń. Ona z kolei pomoże przedłużyć świeżość produktów.
Stosowanie trików nie będzie skuteczne, jeśli nie zachowamy w lodówce czystości. Warto regularnie robić przegląd półek i układać produkty tak, by te, które trzeba szybko spożyć, były widoczne i łatwo dostępne. Dzięki temu unikniemy ich zepsucia i pojawienia się związanych z nim zanieczyszczeń.
Po więcej rad dotyczących konserwacji lodówki zajrzycie na naszą stronę. W tym artykule radzimy, co zrobić, aby szybko ją umyć. Ten natomiast zdradza, w czym może pomóc umieszczenie w niej mokrej gazety.
Źródło zdjęcia: canva/spirit_of_nature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kobieta.onet