Do mięsa z niedzielnego rosołu dodaję zdrowy składnik. Po chwili mam najlepszy obiad

Dzisiaj poniedziałek, więc zapewne zostało ci mięso z ugotowanego na niedzielę rosołu. Zamiast się go pozbywać, poznaj przepis, dzięki któremu powstanie kolejny smaczny i tani obiad, a w dodatku nic się nie zmarnuje. Rodzina nie uwierzy, z czego składa się to danie.
Recykling w kuchni, czyli sposób na tani obiad
Przetwarzanie jednych dań w inne to umiejętność, którą posiada stosunkowo niewielu kucharzy. Znamy jednak sposób, dzięki któremu taką zdolność nabędziesz również i Ty. Po ugotowaniu rosołu zostaje mięso, z którym nigdy nie wiadomo, co zrobić. Z jednej strony szkoda go wyrzucić, a z drugiej pojawia się pytanie – czy z ugotowanego mięsa można cokolwiek zrobić?
Przepisów na dania z mięsa z rosołu jest cała masa. My jednak proponujemy zdrowe kotlety z dodatkiem kaszy gryczanej. Kasza bogata jest w cenne biało oraz błonniki, zawiera także witaminy, minerały i szczególnie cenne przeciwutleniacze. Zdrowo i pysznie, lepiej się nie da.

Mięso z rosołu i dodatki
Zaletą kotletów z poniższego przepisu jest między innymi to, że można przygotować je za bardzo niską kwotę. Wpływa na to przede wszystkim fakt, że główny składnik, czyli mięso, zostaje użyte ponownie po ugotowaniu rosołu. Oprócz niego potrzebna będzie kasza oraz warzywa: marchewka, pietruszka, cebula. O produktach dowiesz się więcej, sprawdzając listę umieszczoną poniżej.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- około 250 g ugotowanego mięsa z rosołu
- 2 ugotowane marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 100 g kaszy gryczanej
- ½ pęczka natki pietruszki
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej
- pieprz
- sól

Przepis na kotlety z mięsa z rosołu
Przygotowanie kotletów rozpocznij od ugotowania kaszy według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie obierz cebulę, posiekaj ją w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Ugotowaną kaszę odcedź i zmiel ją razem z mięsem, marchewką oraz pietruszką w maszynce.
Składniki przełóż do miski. Dodaj cebulę, jajka, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Składniki wymieszaj na jednolitą masę.
Z masy uformuj z niej kotlety i obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Ułóż na niej kotlety i smaż, do momentu zarumienienia na brązowo. Gotowe podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami.
Poznaj także łatwy przepis na zupę, o której niedawno pisaliśmy. Wypróbuj sposób na placki z jabłkami bez smażenia.






































