Smakosze.pl Przepisy Do pomidorowej, do grzybów, do mięsa. Te kluseczki przygotujesz w kilka minut
Fot. Anna Zyśk

Do pomidorowej, do grzybów, do mięsa. Te kluseczki przygotujesz w kilka minut

19 października 2024

Kluski kładzione, zwane też lanymi, to najłatwiejszy dodatek do zup i wielu innych potraw, jaki można sobie wymyślić. Proste ciasto przygotowujemy w kilku ruchach, a ugotowane są doskonałą bazą obiadu i nie tylko.

Kluski kładzione

W niektórych domach kładzione kluski są kryzysowym dodatkiem do zup, kiedy nie ma niczego pod ręką. Mają wtedy dodatkową zaletę: można przygotować je bezpośrednio w zupie, którą gotujemy. Idealnie takie lane kluski smakują ugotowane i podane w rosole.

Ania Zyśk, autorka instagramowego kanału jedz.pysznie , w swoim przepisie gotuje je jednak w wodzie. Warto bowiem pamiętać, że kluski takie są równie dobrym, a prostym, dodatkiem do rozmaitych dań. Świetnie sprawdzą się wszędzie tam, gdzie jadamy kopytka, a więc z gulaszem, mięsem w sosie pieczeniowym, czy nawet w sosach zbliżonych do curry.

Strzelczyk wziął pierś z indyka i przygotował proste nadzienie. Wyszło cudo

Kluski lane

Nazwa klusek kładzionych czy lanych pochodzi oczywiście od sposobu, w jaki je formujemy. Gęściejszą masę porcjować można łyżeczką i bezpośrednio wkładać do gorącej wody, jak robi to Anna Zyśk. Jeśli wyszła nieco rzadsza – będzie spływała z łyżki i zagęszczała zupę drobnymi kluseczkami.

Składniki

  • 1 jajko
  • 30 g wody
  • Szczypta soli
  • 70 g mąki

Przygotowanie klusek kładzionych

Krok 1 . Jajka wymieszaj z wodą i solą w talerzu. Partiami dodawaj mąkę i mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.

ciasto na kluski

Krok 2 . Odkrawaj kawałki ciasta łyżką i wkładaj do wody.

gotowanie klusek

Krok 3 . Gotuj przez ok. minuty od wypłynięcia i wyjmuj łyżką cedzakową na talerz.

kluski kładzione

Żadna moczona w mleku bułka. Do mielonych lepiej dodać ten przysmak
Babka ziemniaczana według gospodyń z Podlasia jest najlepsza. Dodają 2 składniki które wszystko zmieniają
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy