Smakosze.pl Przepisy Dodaj do mięsa mielonego i wstaw do piekarnika. Danie lepsze, niż pasztet
Fot. Canva/Aleksei Isachenko Photos

Dodaj do mięsa mielonego i wstaw do piekarnika. Danie lepsze, niż pasztet

3 stycznia 2025

Większości z nas dobry domowy pasztet kojarzy się z pysznym smakiem, ale też dużą ilością wysiłku, który wchodzi w jego przygotowanie. Ten przepis na pieczeń rzymską zdecydowanie upraszcza sprawę. Zmieniamy w nim mięso mielone w danie podobne do pasztetu i równie pyszne, ale o wiele szybsze.

Szybki odpowiednik pasztetu

Zapiekane masy z mięsa mielonego, często z warzywami, to rzecz spotykana niegdyś często w naszej kuchni. Większość występuje pod nazwą klopsa lub klopsików. Ta wersja ma o wiele bardziej nobliwą nazwę: pieczeń rzymska .

Od innych postaci klopsa z mięsa mielonego , pieczeń rzymska różni się tym, że podajemy ją przeważnie na zimno, jak pasztet . Nadzienie z jajka na twardo , choć niezwykle łatwo je tam umieścić, wygląda efektownie. Dlatego, choć łatwo przygotować taki pasztet nawet na co dzień, pieczeń rzymska świetnie sprawdzi się jako danie na rozmaite ważne okazje.

klops w foremce
fot. Canva
Jedna z najzdrowszych ryb i do tego smaczniejsza niż dorsz. Teraz jest w promocji

Pieczeń rzymska z jajem

Zazwyczaj do pieczeni rzymskiej używa się mięsa wieprzowo-wołowego lub wieprzowego. Można jednak przygotować je z drobiu, jak w tym przepisie . Mielone mięso indyka ma zupełnie inną strukturę niż czerwone, co jeszcze bardziej zbliży gotowe danie do pasztetu.

Składniki

  • ½ kg mielonego udźca indyka
  • 5 jajek
  • 1 biała część pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 2 łyżki musztardy
  • 15 ml sosu sojowego
  • Sól, pieprz, słodka papryka
  • Masło klarowane do smażenia
  • Bułka tarta

Nadziewany pasztet

4 jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do przestudzenia. Pora kroimy w półplasterki. Wrzucamy na rozgrzane masło, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy, aż por się zeszkli i odstawiamy do przestudzenia.

Do miski wykładamy mięso mielone. Dodajemy surowe jajko, ok. 5 łyżek bułki tartej, chrzan i sos sojowy. Przyprawiamy. Przestudzonego pora siekamy i również dodajemy do farszu. Całość wyrabiamy dłońmi na kleistą masę .

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni . Podłużną formę (ok. 25 cm) smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Jajka na twardo obieramy.

Do formy wykładamy połowę mięsnej masy. Na nią układamy jajka i delikatnie dociskamy. Przykrywamy pozostałym mięsem , upewniając się, że trafiło w zakamarki, i dociskamy.

Pieczeń rzymską smarujemy po wierzchu musztardą Wstawiamy do piekarnika na ok. 45 minut . Po wyjęciu studzimy.

Wypróbuj też przepisy na napar z liści laurowych i klasyczne tiramisu .

pieczeń rzymska
fot. Canva
Taką pieczeń podam na obiad na Trzech Króli. Farsz to mistrzostwo świata
Mieszam 3 składniki na krzyż i stawiam na stole. Rodzina mogłaby jeść tę sałatkę non stop
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy