Smakosze.pl Przepisy Dodaj szczyptę niezwykłej przyprawy do kawy. Po jednym łyku się zakochasz się w jej smaku
canva/microgen, canva/Anna Subotina

Dodaj szczyptę niezwykłej przyprawy do kawy. Po jednym łyku się zakochasz się w jej smaku

15 kwietnia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kawa z kardamonem smakuje jeszcze lepiej. Przyprawa wydobywa z niej najlepszy aromat. Sprawia również, że napój ma prozdrowotne właściwości. Kawę z kardamonem możesz posłodzić miodem, dodać ulubione mleko i przyprawy. Będzie przepyszna.

Zaparz kawę z kardamonem. Nie ma lepszego napoju z rana

Kawa jest najpopularniejszym napojem. Zdecydowana większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez aromatycznej kawy z samego rana. Czarna, z mlekiem, miodem i innymi dodatkami smakuje po prostu obłędnie.

Napój dodaje nam również energii. Jeśli doprawimy go przyprawami, takimi jak kardamon, otrzymamy jeszcze lepszy efekt. Kawa z odrobiną przyprawy rozgrzewa, łagodzi stany zapalne i wzmacnia cały organizm.

Kardamon jest przyprawą stosowaną głównie do deserów, owsianek i rozgrzewających naparów. Wydobywa również głębię parzonej kawy i herbaty. Kawa z kardamonem posłodzona niewielką ilością miodu to napój, którego koniecznie musisz spróbować.

Znamy ranking najlepszych zup na świecie. Nie zgadniecie, na którym miejscu jest żurek

Przepis na kawę z kardamonem

Składniki:

  • 2 czubate łyżeczki mielonej kawy
  • szczypta mielonego kardamonu
  • miód
  • mleko (opcjonalnie)

Jak przygotować kawę z dodatkiem aromatycznej przyprawy?

Jeśli pijesz kawę parzoną lub przygotowujesz ją w kawiarce, ziarna wymieszaj z kardamonem przed zaparzeniem. Jeśli pijesz kawę z ekspresu, dodaj kardamon od razu po tym, jak kawa będzie gotowa.

Do kawy dodaj również odrobinę miodu, wymieszaj i od razu wypij. Możesz wzbogacić jej smak o ulubione mleko i mielony cynamon lub goździki. Będzie równie smaczna.

Ile kaw można pić dziennie? W końcu podano liczbę. Widziałeś taką kawiarkę? Kawa parzona w urządzeniu smakuje obłędnie.

kawa.jpg
canva/chamillewhite
Co się stało z cenami mięsa w Biedronce? Wejdziesz i nie uwierzysz własnym oczom
Mało kto słyszał o surówce z tego warzywa. Jeden kęs i nie będziesz mógł się od niej oderwać
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy