Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mało kto słyszał o surówce z tego warzywa. Jeden kęs i nie będziesz mógł się od niej oderwać

Mało kto słyszał o surówce z tego warzywa. Jeden kęs i nie będziesz mógł się od niej oderwać

Surówka z rzepy
canva/Mariha-kitchen

Wyrazista surówka z czarnej rzepy będzie pasowała do wielu dań obiadowych. Prosty w przygotowaniu rarytas nie wymaga wielu składników. Z pewnością spodoba się waszej rodzinie. Musicie spróbować.
 

Przepis na wyśmienitą surówkę z rzepy

Ostra bulwa podkreślona odrobiną soli i gęstym nabiałem smakuje obłędnie. Wykonanie nie jest skomplikowane i warto tę surówkę poda przy najbliższej okazji. Będziecie nią zachwyceni.

Składniki:

  • 1 większa bulwa czarnej rzepy
  • 40-50 g kwaśnej śmietany
  • sól w ilości do smaku
Skandaliczne ile zapłaciła za lody. Tak drogich nie ma nawet w Warszawie

Jak przygotować surówkę z rzepy? Prosty rarytas smakuje obłędnie

Zaczynamy od wyszorowania i obrania czarnej rzepy. Następnie warzywo ścieramy na tarce o większych oczkach i umieszczamy w misce. Solimy i odstawiamy na około 20 minut, by rzepa nieco zmiękła. Łączymy ją ze śmietaną.

Wskazówka: klasyczną śmietanę możecie zastąpić gęstym produktem sojowym. Wtedy przygotujecie wegańską wersję znakomitego dodatku obiadowego.

Jak podać surówkę z rzepy?

Surówka z czarnej rzepy najlepiej smakuje w połączeniu z pieczonymi mięsami. Można ją jednak podać również do dowolnych kotletów warzywnych czy smażonego tofu lub tempehu.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite surówki. Szczególnie polecamy prosty patent na rarytas z pora, marchewki i jabłka. Spróbujcie koniecznie również specjału z kapusty przygotowanego tak, jak w chińskiej restauracji — jest niesamowicie pyszny.

Surówka z rzepy jest pyszna.png
canva/adrianciurea69