Smakosze.pl Przepisy Domowy makaron według przepisu siostry Anastazji
canva/bombuscreative

Domowy makaron według przepisu siostry Anastazji

27 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Macie ochotę na proste, pyszne danie jak za dawnych lat? Przygotujcie domowy makaron według przepisu siostry Anastazji. Będzie smakował o niebo lepiej od kupnego. A żeby zamienić go w danie, wystarczy polać śmietaną lub lekkim, mięsnym sosem. Taki makaron możecie też podać do rosołu.

Czasy, gdy makaron do rosołu robiło się własnoręcznie, w większości domów odeszły w niepamięć. Teraz mamy bowiem w sklepach do wyboru przeróżne rodzaje gotowych klusek. To oczywiście ujęło nam pracy, ale makaronowi też niestety smaku. Bowiem żaden kupny makaron nie zrówna się smakiem z tym zrobionym w domu.

Niektórzy do krojenia makaronu wykorzystują specjalne maszynki, w których można ustawić szerokość krojonych klusek. Jednak bez problemu krajankę czy wstążki pokroisz też przy pomocy noża.

Domowy makaron według przepisu siostry Anastazji

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 3 jajka

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie makaronu

Mąkę przesiej na stolnicę, formując z niej kopczyk. Zrób w nim wgłębienie. Wlej do niego jajka wymieszane olejem i solą.

Składniki przemieszaj nożem, a potem zagniataj, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki, tak by ciasto nie było klejące.

Gotowe ciasto uformuj w kulę, oprósz mąką, przykryj ściereczką i pozostaw na 15 minut, by nabrało większej elastyczności.

Ciasto podziel na 3-4 części. Każdą rozwałkuj na cienki placek, podsypując ciasto mąką. Każdy placek oprósz mąką, ułóż na ściereczce i pozostaw na ok. 30 minut do przeschnięcia.

Jeśli chcesz otrzymać wstążki, podsuszone placki zwiń w rulon i pokrój go w paski ulubionej szerokości. Rozrzuć je na stolnicy i pozostaw na ok. 15 minut do podsuszenia.

Jeśli chcesz przygotować krajankę do rosołu, każdy placek oprósz mąką i pokrój w pasy szerokości 6-7 cm. Pasy ciasta układaj na sobie, a potem pokrój w cienkie paski. Rozrzuć na stolnicy, podsusz.

Podsuszony makaron wrzuć na osolony wrzątek, zamieszaj i gotuj do czasu, aż wypłynie na powierzchnię wody. Wtedy wylej go na durszlak, zahartuj zimną wodą i dokładnie osącz.

Wskazówka: Makaron możesz też przygotować na zapas. Po pokrojeniu rozrzuć go na ściereczce i dokładnie wysusz. Suchy makaron włóż do słoja, zamknij i trzymaj w suchym miejscu.

Jeśli szukasz pomysłu, z czym podać domowy makaron, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na makaron z sosem grzybowym , a także na makaron z serem .

domowy makaron
domowy makaron

Źródło zdjęcia: canva/bombuscreative

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: siostra-anastazja

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy