Pyzy ziemniaczane nadziewane białym serem. Klasyka w lekko odmienionej wersji
Pyzy są tradycyjnym daniem kuchni śląskiej, zwyczajowo nadziewanym mielonym mięsem. Dziś odejdziemy nieco od klasyki i zaserwujemy pyzy z farszem z białego sera. Stworzymy dzięki temu nieco lżejszą, bezmięsną wersję tych popularnych klusek. Naprawdę warto ich spróbować.
Przepis na pyzy jest wyjątkowo prosty i nie powinien sprawić nikomu żadnych problemów. Potrzebujemy dosłownie kilku podstawowych składników, aby wyczarować smaczny obiad. Podany przepis dotyczy wersji bezmięsnej, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby pyzy z twarogiem podać z okrasą na bazie boczku czy słoniny.
Przepis na pyszne pyzy z twarogiem
Składniki:
-
2 kg ziemniaków
-
mąka ziemniaczana
-
2 łyżki mąki pszennej
-
1 jajko
-
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
-
400 g twarogu
-
1 średnia cebula
-
odrobina cukru do smaku
-
sól
-
pieprz
Zaskakujące pyzy z twarogiem krok po kroku
Z ziemniaków na pyzy odłóż 1/4 ich ogólnej masy . Obierz je, a następnie zetrzyj na tarce na drobnych oczkach . Resztę ziemniaków również obierz i ugotuj w osolonej wodzie .
Surowe ziemniaki na pyzy dokładnie odciśnij z nadmiaru wody . Ugotowane warzywa przeciśnij przez praskę i przełóż do miski . Wyrównaj powierzchnię, a następnie podziel masę ziemniaczaną na 4 równe części i wyjmij jedną część na bok . Miejsce po wyjętych ziemniakach uzupełnij mąką ziemniaczaną.
Odłożone ziemniaki z masy na pyzy włóż z powrotem do miski . Dodaj starte i odciśnięte ziemniaki, jajko i dwie łyżki mąki pszennej . Zagnieć ciasto na pyzy.
Przygotuj farsz do pyz. W miseczce połącz ze sobą twaróg i drobno posiekaną cebulę . Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszaj .
Z ciasta formuj niewielkie placki, następnie nakładaj na nie farsz i zamykaj pyzy . Gotuj w dużym garnku w osolonej wodzie , od czasu do czasu mieszając. Pyzy powinny gotować się ok. 15 minut . Ugotowane kluski podawaj z okrasą z podsmażonej cebulki , z ewentualnym dodatkiem słoniny lub boczku. Przedstawiamy przepis na pyszne mięsne pyzy z kaszanką . Niezwykłe pyzy możesz przygotować w piekarniku .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Na jakim mięsie gotujesz rosół? Niemal wszyscy zapomnieli o 1 rodzaju. Nie ma lepszego
-
Puchate naleśniki bez nadmiaru pracy. 1 składnik błyskawicznie spulchni ciasto
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama