Smakosze.pl Przepisy Pyzy ziemniaczane nadziewane białym serem. Klasyka w lekko odmienionej wersji
Canva / arfo

Pyzy ziemniaczane nadziewane białym serem. Klasyka w lekko odmienionej wersji

15 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Pyzy są tradycyjnym daniem kuchni śląskiej, zwyczajowo nadziewanym mielonym mięsem. Dziś odejdziemy nieco od klasyki i zaserwujemy pyzy z farszem z białego sera. Stworzymy dzięki temu nieco lżejszą, bezmięsną wersję tych popularnych klusek. Naprawdę warto ich spróbować.

Przepis na pyzy jest wyjątkowo prosty i nie powinien sprawić nikomu żadnych problemów. Potrzebujemy dosłownie kilku podstawowych składników, aby wyczarować smaczny obiad. Podany przepis dotyczy wersji bezmięsnej, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby pyzy z twarogiem podać z okrasą na bazie boczku czy słoniny.

Przepis na pyszne pyzy z twarogiem

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków

  • mąka ziemniaczana

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 1 jajko

  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 400 g twarogu

  • 1 średnia cebula

  • odrobina cukru do smaku

  • sól

  • pieprz

Zaskakujące pyzy z twarogiem krok po kroku

Z ziemniaków na pyzy odłóż 1/4 ich ogólnej masy . Obierz je, a następnie zetrzyj na tarce na drobnych oczkach . Resztę ziemniaków również obierz i ugotuj w osolonej wodzie .

Surowe ziemniaki na pyzy dokładnie odciśnij z nadmiaru wody . Ugotowane warzywa przeciśnij przez praskę i przełóż do miski . Wyrównaj powierzchnię, a następnie podziel masę ziemniaczaną na 4 równe części i wyjmij jedną część na bok . Miejsce po wyjętych ziemniakach uzupełnij mąką ziemniaczaną.

Odłożone ziemniaki z masy na pyzy włóż z powrotem do miski . Dodaj starte i odciśnięte ziemniaki, jajko i dwie łyżki mąki pszennej . Zagnieć ciasto na pyzy.

Przygotuj farsz do pyz. W miseczce połącz ze sobą twaróg i drobno posiekaną cebulę . Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszaj .

Z ciasta formuj niewielkie placki, następnie nakładaj na nie farsz i zamykaj pyzy . Gotuj w dużym garnku w osolonej wodzie , od czasu do czasu mieszając. Pyzy powinny gotować się ok. 15 minut . Ugotowane kluski podawaj z okrasą z podsmażonej cebulki , z ewentualnym dodatkiem słoniny lub boczku. Przedstawiamy przepis na pyszne mięsne pyzy z kaszanką . Niezwykłe pyzy możesz przygotować w piekarniku .

Canva / lily_rochha
Canva / lily_rochha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy